Tuesday, July 23, 2024

Wikken en wegen

 

Na een hele dag regen en allebei ons boek uit willen we nu toch wel weer verder. Vanmorgen staan we op met een voorzichtig zonnetje. Op de windvoorspelling staat 3 tot 4 bft toenemend 5 bft.

We denken erover dan maar een klein stukje te gaan want Portland Bill is wel een punt om met niet teveel wind langs te zeilen. Als we echter de rivier af zijn en gaan zeilen staat er eigenlijk wel prima wind en uit een richting dat we ruime koers kunnen varen. John kijkt nog eens naar het tij en of we dan nu niet te laat zijn vertrokken maar het lijkt precies uit te komen. Met deze wind zeilen we eigenlijk nog te snel. We besluiten door te gaan. Ik maak nog snel even brood voor onderweg nu het water zo onder de kust nog rustig is.



Als we vrij van de kust zijn en we eigenlijk nog steeds te snel zeilen zetten we een rif in het grootzeil om wat af te remmen. Dit blijkt achteraf niet nodig te zijn geweest want aan het begin van de middag gaat de wind eruit en moeten we de motor starten om voortgang te houden. Omdat er zo weinig wind staat, dit in tegenstelling tot de voorspelling besluiten we net als een aantal andere boten die voor ons zitten vlak langs portland Bill, binnen 500 meter van de kust te varen. Volgens "de Reeds" staat het water hier stil op het moment dat we hierlangs gaan komen. Het is een bijzonder gezicht zo dicht onder de kust en inderdaad verder op is het water woeliger.




Als we de landpunt om zijn trekt de wind weer aan en hijsen we de zeilen weer. De wind trekt af en toe aan tot ruim in de 20 knopen. Zo zijn we met de stroming mee snel bij Weymouth. Het marifoon weerbericht geeft aan dat er “strong winds” worden verwacht en morgen staat er ook weer regen in de voorspelling. We kijken of we nog door de brug kunnen en een plekje in de marina kunnen krijgen. Het ligt al 3 dik tegen de kade daar hebben we niet zo’n zin in. De brug draait over een uur en we krijgen een plek in de marina. Aan de wachtsteiger maken we vast en bakken nasi op. De afwas nog even gedaan en dan kunnen we door de brug naar de ons toegewezen plek. Een onverwacht mooie dag.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...