Thursday, July 18, 2024

Cultuur snuiven in de grote stad

We zeilen de River Fal af. Buiten staat er prima wind. Nog even goed oppassen op de visbolletje en een hanse die vindt dat hij voorrang heeft. We zoeken een koers die het voorzeil vol houdt. De wind trekt af en toe flink aan. Gaan we naar Fowey (spreek uit Foy) of houden we koers en zeilen we door naar Plymouth. Er stond voor morgen eerst veel wind op de voorspellingen maar vanmorgen zagen we dat er juist geen wind komt te staan. We besluiten om door te zeilen. De golven zijn af en toe ook behoorlijk en wat onrustig. We kruizen de route naar de baai van Plymouth af om niet pal voor de wind te hoeven zeilen. De hanse blijft ons afdekken of we moeten weer net achter hem langs vallen. Ook krijgen we een heel wedstrijdzeilers die ons aan de wind kruisend tegemoet komen tegen. We moeten goed alert blijven. Dan kunnen we vallen en onze koers naar binnen houden. Er komt nog een Ferry vanuit Brittany voorlangs. Als we voor “de Bridge”, een smalle doorgang richting mayflower marina de zeilen naar beneden halen komt er een snelle rib op ons aanvaren. Border Force, ze stellen wat vragen over waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan. Falmouth spreken we verkeerd uit zodat ze het eerst niet begrijpen. Het is Falmoth, oke die gaan we onthouden. Of we wel ingeklaard hebben en hoelang we nog van plan zijn in Engeland te blijven. Dan mogen we onze weg vervolgen. We bedenken o, ja Dit is uiteraard weer een locatie die je van Frankrijk of de kanaal eilanden makkelijk kan aanvaren.



We zetten koers naar de marina en vragen om een ligplaats. De marina heeft uitzicht over een imposant gebouw. Royal Williams Yard. Dit blijkt een plek te zijn waar vandaan de engelse marine werd bevoorraad zowel voor proviand als materiaal. Nu is het in gebruik door restaurants en barretjes en zijn er appartementen in gemaakt op de verdieping. Na het eten gaan we ernaartoe wandelen. We lopen ook een rondje over “Devils point” een park op de rotsen met mooi uitzicht over de baai en Drake’s island. Er ligt een kiezelstrand met een zeezwembad. Omdat het mooi weer is, is het er gezellig druk.



We gaan Plymouth eens bekijken. De fietsen halen we tevoorschijn en gaan met een kaartje van de stad onderweg. Plymouth is zwaar gebombardeerd in WOII waardoor er veel gebouwen zijn van na die tijd. Er is nog wel een oud fort aan de zijde van de baai. We fietsen langs parken waarin veel sportvelden liggen in een boog om de stad om vanaf de andere zijde de havens te bereiken. Er staat op een plein een restant overeind van een oude kerk. We bezoeken The Box, een museum met oude en hedendaagse kunst. Er is ook een tentoonstelling over de geschiedenis van Plymouth met atributen en beeldmateriaal. In vogelvlucht wordt er een film getoond van 100 jaar Plymouth wat ze met decor in een soort 3D vertonen. Erg leuk gedaan. Na een kop koffie fietsen we weer verder. Rondom de havens in het centrum zijn terrasjes en is het druk met mensen die naar alle bootjes komen kijken. We fiesten langs het mayflower memorial en het Napoleon memorial. Achter het fort staat een grote tent. Hier komen mensen opgedoft en de dames op hoge hakken vandaan. We zien ook veel jonge mensen in Toga op het veld bij de tent.

Nog boodschappen mee en dan terug naar de boot. We hebben flink wat kilometers fietsen in de benen.

Het is zo mooi weer en in de laundry staat een centrifuge. Er wordt een handwas gedaan en door de centrifuge gehaald. Als dit aan de lijn hangt, er is toch wat wind gekomen, om te drogen nemen we een drankje mee en gaan nog langs de waterkant verderop in het park zitten met uitzicht over de rivier en alle bootjes die langsvaren. We hadden nog op een strandje gehoopt maar die zit er helaas niet aan deze zijde.


No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...