Friday, July 5, 2024

Rechte koers richting Dublin

De wekker loopt om 7 uur af. We gaan richting Dublin. Onze engels buurman zegt dat Howth ook een prima marina is en diep genoeg. Onderweg zien we wel of het Don Laoghaire wordt of dat we wat nieuws gaan bekijken in Howth. De koers is hetzelfde. Buiten staat er genoeg wind daarom maar het rif erin om de boel heel te houden. Na een uurtje neemt de wind af, kan het rif eruit. We hebben stroom mee al is het maar een halve knoop scheelt toch weer wat in de snelheid. Eerst is de koers ruime wind, de wind draait en uiteindelijk zeilen we halve wind af en toe bij de wind. Hij fladdert, de zeilen worden elke keer versteld. Bij het eiland Lambay voor Malahide valt de wind even weg. Nog 15 mijl, we starten de motor. Na een kwartier komt de wind terug alleen nu moeten we aan de wind. We besluiten om met de engelsman mee te zeilen naar Howth. Genoeg mijlen voor vandaag. Volgens de Reeds is het onder het eiland voor Howth, “ Ireland Eye “ flink oppassen met de “lobster pots” We gaan daarom dan ook buitenom en dan hoeven we ook niet helemaal hoog aan de wind op de haven aan de sturen.

Bij het aftuigen is het nog oppassen en zien we hele kleine visbolletjes die je snel over het hoofd kan zien. De dieptemeter goed in de gaten houden en langs de groene boeien de haven in. In de Binnenhaven ligt een geul naar de marina. We roepen op en krijgen een box naast de engelsman toegewezen. We melden ons met de mededeling dat we nog niet weten hoelang we blijven.

Morgen willen we Howth eigenlijk wel ff bekijken en misschien doen we nog een bezoek aan Dublin met de Tram/ trein. Dan kijkt John naar de tarieven van de ligplaats en schrikt van de prijs per nacht. Tja wat doen we. Morgen in ieder geval blijven, we zien wel.




Er blijken elke avond regatta’s te zijn behalve op maandag. Vanavond zeilt de oudste klasse van een in Howth ontworpen houten zeilboot “17 foot” lang. De oudste boot die meevaart is 120 jaar oud. De meeste liggen aan een mooring in de binnenhaven. De bemanning wordt met een sloep naar hun boten gebracht. Het is een mooi gezicht op het water met de gekleurde zeiltjes. Er zijn 13 van deze boten op het water. Daarnaast zijn er nog 4 klasses vanavond aan het wedstrijdvaren. Een aantal wordt zelfs in en uit het water gehesen voor de wedstrijd. Een hoop leven in ieder geval in de haven. We worden uitgenodigd in de bar maar zijn een beetje gaar van een volle dag zeilen. De borrel nemen we maar aan boord.



No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...