Saturday, July 1, 2023

Van Zweden naar Noorwegen

De wind is weer afgenomen maar voor de komende dagen staat er weer flink wat wind in de voorspellingen. En met zuidwest zit je dan aan de Zweedse kust volledig lagerwal. We besluiten om naar Frederiksstad te varen in Noorwegen. Tussen de scheren zeilen we eerst op het voorzeil en later vol tuig naar het noorden. De golven vallen mee. We hadden hogere golven verwacht na de wind van afgelopen dag en nacht. Via de AIS  hadden we gezien dat Hollanders die we eerder tegenkwamen voor een brug in een klein haventje lagen. Daar willen we ook gaan proberen een plekje te krijgen. Dat ziet er op de kaart goed beschut uit. Van hen hebben we ook doorgekregen dat er een brug in Frederiksstad niet wordt bediend. De informatie hierover is lastig te vinden dus we zijn blij met deze tip.

Om aan de westkant Frederiksstad binnen te komen moeten we een omweggetje maken boven een eiland langs waar het plaatsje Putten op ligt. Zo hebben we ook geen last van bruggen die open zouden moeten gaan.

Het haventje bestaat uit 2 vaste wallen en een drijvende steiger. De drijvende steiger is weer voor het reserveren??? Hoe zou je dit moeten weten en regelen. We vinden plek aan de vaste wal waar we zo kunnen gaan liggen. Geen informatie of havenmeester te bekennen.

Nog een dagje hier vertoeven de voorspelde wind komt er echt overheen. S-morgens worden we wakker met regen. Eind van de ochtend trekt de wind aan en komt de zon er weer bij. Met de rode pont gaan we naar de oude stad. De rode pontjes die op de rivier varen zijn gratis en brengen je naar verschillende punten langs de rivier. Het haventje waar we liggen geeft goede beschutting voor de harde wind. Achter de buiskap kunnen we nog heerlijk zitten. Na het eten is de wind er weer uit, nog een rondje lopen en koffie in de kuip. Best een prima dag zo.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...