Thursday, July 20, 2023

Met 8 knopen de limfjord uit

Ondanks de voorspelde tegenwind maar een droge dag besluiten we op de motor westwaards te gaan naar Nibe. De mannen hebben contact gehad met de "Rondo" die we eerder in Noorwegen hebben ontmoet en daar al een paar dagen liggen. Zij geven aan dat er plek genoeg is en zij daar blijven en ons gaan vangen. We slingeren door het waterlandschap door de vaargeul. Er staat niet al te veel stroming maar de harde wind tegen werkt niet echt mee. Als we in de haven komen is er idd genoeg plek. Niet alle boxen met de kop in de wind zijn diep of breed genoeg die groen zijn maar we vinden een plekje en zijn weer super blij met de handen op de steiger. Er is voor onze lengte boot weer een veel te brede of te smalle box en de lijnen voor moeten weer door ringen gehaald worden. Zonder schade weten we weer aan te leggen.

Als we alles opgeruimd hebben gaan we maar eens kijken hoe het dorpje er uit ziet. Op het havenkantoor niemand te bekennen en de automaat laat weer wat onduidelijkheid m.b.t. betaling. Ach het is lieflijk deens dorpje met wat leuke gebouwen/ huisjes maar verder niet zoveel bijzonders. Een heleboel supermarkten en een paar kerken en  1 kroeg zover wij hebben kunnen ontdekken.

Eind van de middag borrelen bij de Rondo aan boord. Binnen want de wind is koud. Nog niet echt zomer gevoel. We overwegen om toch weer oostwaarts te gaan. De wind blijft blazen uit het westen en bovenin het Skagerak met flinke kracht ook nog. We zien het niet zo zitten om dan in de limfjord elke keer tegen de wind in te moeten moteren.

Het besluit is gevallen we gaan weer terug naar Hals. De zon schijnt en we gaan de wind mee hebben. Als we de smalle geul uit zijn zetten we de fok. Af en toe lopen we alleen op dit zeil al ruim 6 knopen. Heerlijk weer zeilen met de wind mee en de zon is er ook weer vandaag. De spoorbrug kunnen we net halen dan is het tussen de 2 bruggen bij Aalborg wachten op de verkeersbrug. Na ruim een half uur mogen we erdoor. Als we wat ruimte hebben neem ik het roer over van John en gaat hij eens kijken welke opties er zijn vandaag. Voor morgen wordt weer veel wind voorspeld en dan ook weer tegen. Waar kunnen we heen om gebruik te maken van deze mooie wind. We besluiten om naar Bonnerup te zeilen. Zal dan wel begin avond worden voor we er zijn maar de wind is ons gunstig gezind en daar worden we blij van. Met 8 knopen spoelen we de limfjord uit bij Hals.

Eerst nog met een rif in het grootzeil maar die kan er na een tijdje uit. Ruime wind stevenen we snel op Bonnerup af. Voor de haven staan er aardige golven wat maakt dat John flink moet stoeien om het grootzeil te bergen. In de haven is het al best druk, dat hadden we wel verwacht maar toch vinden we een plekje in de luwte en beschut wel naast een wat roestige kade. 

We blijven een dagje in Bonnerup omdat er wederom veel wind en tegen wordt voorspeld. Daarna gaan we verder zuidwaarts



No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...