Friday, July 7, 2023

Naar Stavern of de Sandefjord

 

We gaan na zang en koffie met gebak omdat de schipper jarig is onder weg naar het westen. Wind tegen en de vraag is hoeveel golven er nog staan aan lagerwal na 2 dagen met flink wat wind op zee.

In korte broek vertrekken we maar al snel gaat de lange broek aan en de fleece. Op zich zijn de golven niet extreem maar we moeten er pal tegen in. De wind komt niet helemaal uit de verwachte hoek daarom besluiten we om 1 fjord eerder te stoppen. We duiken de Sandefjord in. Op de fok kunnen we zo richting plaatsje zeilen. Daar zien we wel een paar havens maar 1 daarvan is in ieder geval volgens de kaart niet diep genoeg. Zien er ook geen zeilboten liggen. Deze is uberhaupt vrij leeg de ander ligt aan de overzijde van de baai, ver van het plaatsje vandaan. Dan zien we een paar motorbootjes om een pier varen. Volgens de kaart is het daar diep genoeg. We gaan er kijken. Aan een makkelijke steiger maken we eerst maar vast om te verkennen. Er zitten weer overal bordjes voor reservering op en betalen moet weer via VIPS systeem. Daar hebben we geen account voor. Via de website komen we er wel achter dat de box waar wij met 2 boten in zijn gaan liggen niet vooraf gereserveerd kan worden. We blijven mooi liggen. John doet nog een poging om iets van een havenmeester te vinden of een kiosk zoals op het bord vermeld staat om ons te melden maar iedereen kijkt hem aan van ” dan moet je niet bij mij zijn”.  We gaan dan maar gewoon afwachten of er hier wel iemand langskomt. Voor de jarige job eten we bij de pizzatent aan de haven. John krijgt als verrassing een ijsje met sterretjes bij de bestelde cappuccino.




S’avonds komt er inderdaad en jong meisje langs met de vraag of we al betaald hebben? Nee, want dat kunnen we niet via hun systeem. Ze belt haar baas en die verzoekt ons een mail te sturen. Tja dat doen we dan maar. Ik kan nu al zeggen zonder resultaat. Mooi liggen zo maar wel zeer bijzonder.

 

De volgende ochtend gaan we dan toch naar Stavern. Volgens buienradar kan het zijn dat we een bui krijgen maar het kan ook over land aan ons voorbij gaan. Er wordt niet veel wind voorspeld. We kunnen een stukje zeilen maar als de wind volledig wegvalt toch maar op de moter verder. We krijgen vlak voor dat we de fjord in varen een fikse stortbui over ons heen. Omdat er geen wind in zit valt de regen met bakken loodrecht naar beneden. Eigenlijk zien we niet zoveel van het landschap waar we varen. Op de kaart varen we richting haven en wachten al dobberend af tot de regen een stuk is verminderd. De haven ligt goed vol. Uiteindelijk prikt John de boot ergens achterin wel weer vlak voor een paar speedboten. Mmm, is dat wel een goed idee. Maar ja waar dan? Of voor anker? Maar met dit weer is dat ook niet zo fijn. We gaan het zien. Van onze buurman horen we dat er een festival is waar alle jongeren in de haven op af zijn gekomen. In onze veronderstelling zou dit bij Larvik zijn maar blijkbaar is dit hier ergens in de buurt. Zodra de zon er weer bij komt de tenten van de moterboten open gaan wordt de muziek weer keihard gezet. Het zijn met name 2 motor boten vlak achter ons die het voor de hele haven een beetje vergallen. De noren naast deze 2 boten spreken de jongens en meiden erop aan vooral s’avonds zich in te houden. Zij hebben immers kleine kinderen aan boord. De 2 boten achter ons willen wel om 8 uur morgen weg.Het dorpjes is wel aardig en bij voormalige kazerne zijn diverse galeries open. We bezoeken ook nog een monument voor de gevallen soldaten in de 1e en 2e wereldoorlog. Het immense gebouw is in 1926 reeds gebouwd met veel grote betonnen monumenten in de wand.




S’avonds komt er ook nog een boot als 4e naast ons liggen. Wat een gedoe, hebben wij weer.

Als de boten om 8 uur er tussen uit willen verkassen wij naar de ankerbaai om wakker te worden en eerst op ons gemak te ontbijten. Hadden we dit maar gisteravond gedaan.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...