Monday, July 3, 2023

Naar de overkant van de Oslofjord

Vanmorgen lijkt het nog goed te doen te zijn met de wind. We gaan vroeg onderweg omdat in Tonsberg 2 bruggen zitten die op vaste tijden worden bediend. Voor ons de meest handige tijd is 12:05 uur. Eerste stuk op de motor. Tussen de eilanden bouwen de golven al lekker op we zitten aan lagerwal en de wind van afgelopen dagen stuwt het water wel op. Als we kunnen vallen zetten we het voorzeil. Dat gaat een stuk rustiger dan op de motor. Af en toe tikt het log ruim 7 knopen aan. Omdat we naar hogerwal varen nemen de golven al snel af. Achter het eerste eiland is ook de wind weer een stuk minder. De motor bij om het tijdstip van opening brug te behalen.

Eerst een soort van meer over waar flinke bebouwing omheen staat. Bij de brug verzamelen zich steeds meer boten ook de boten langs de kant die al lagen te wachten sluiten aan. Het is behoorlijk druk. De 2e brug een loopbrug wordt snel erna geopend. Dan is het een drukte van belang want iedereen wil aan die ene steiger. Wij zien het niet zitten om 3 dik of nog meer want de brug heeft nog 2 openingen vandaag met de voorspelde wind hieraan te leggen. We besluiten door te varen.

John heeft een haventje verderop op het oog. Een beetje onduidelijk wat we daar moeten verwachten. Volgens Navionics diep genoeg in ieder geval.

Als we de beschutte baai indraaien zien we m.n. kleine motorbootjes in de boxen en maar een paar zeilboten. Er ligt een motorboot middenin aan een langs-steiger zodat we er net niet voor of achter passen. Het is een verenigingshaven en 2 mannen op de kant verleggen de motorboot zodat we naast elkaar achter deze boot aan de langs-steiger kunnen. Iedereen zegt ons vriendelijk gedag. Ze vinden het wel gezellig 2 van die Hollanders in hun knusse haventje. Beschut liggen we hier in een prachtige natuurlijke omgeving van Melsomvik. Na een borrel, die hebben we wel verdiend na deze diverse tocht, gaan we een stukje wandelen. Het is super relaxed dorpje met een mooi aangelegd zwemgedeelte zelfs met een lage en hoge duikplank in de baai. Er loopt ook een mooie wandelroute door de natuur en langs de baai.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...