Sunday, June 30, 2024

Niets zo veranderlijk als het weer

 

Bij de ingang van de haven Ballycastle staat dat je starboard moet aanhouden maar daar zou eigenlijk moeten staan dat je noord moet blijven…. Nou ja we zijn weer onderweg en hijsen de zeilen als we op dieper water zitten. Volgens de weersvoorspelling is het de vraag of het een motortochtje gaat worden of dat we kunnen zeilen. We zijn wat vroeger vertrokken omdat in de baai “slack” net iets eerder is dan dat buiten de stroming mee gaat staan. Als we langs Fair Head varen hebben we de stroom al mee dat is mooi. Het is een indrukwekkende kaap die gebruikt is in “The Game of Thrones”.




John roept nog waar zijn de dolfijnen als we een sissend geluid achter ons horen en er inderdaad een paar dolfijnen achter en om de boot zwemmen. Helaas zijn ze te snel om ze vast te leggen.

De boom gaat in het voorzeil want de koers is pal voor de wind. We surfen met de stroom flink mee de goede kant op. De wind neemt nog iets verder toe zodat we af en toe over de 20 knopen wind zien op de windmeter. Pardon😊 er zou geen wind zijn…. We halen de boom er toch maar uit om wat meer de koers af te kruizen met een ruime koers. Geen risico op een onverwachte klapgijp. 

Uit eindelijk neemt de wind weer af en zetten we voor de 3 eilanden ( Higlandman, west en east maiden) voor de ingang van Belfast Lough de boom er weer in om onze koers meer op Bangor, ons doel van vandaag, aan te sturen. Er is wel wat zeevaart maar die gaan ruim voor ons langs de geul naar Belfast in. Voor Bangor zien we heel veel zeiltjes. Er is een Regatta aan de gang. Als we een plekje in de haven hebben toegewezen gekregen genieten we van alle bedrijvigheid. Eindelijk een beetje leven op de steiger. Met die koude wind en regen zit iedereen toch elke keer binnen in zijn eigen warme kajuit. We kunnen ook nog een drankje in de kuip doen in de zon en nagenieten van een mooie zeiltocht. Helaas draait de wind weer en gaat de zon schuil achter de wolken zodat het wel weer binnen eten wordt. Na de koffie gaan we toch nog even de benen strekken langs de pier. Ook Bangor heeft gekleurde huizen langs de kustlijn. Er is een bassin waar heel vroeger kleine schepen aanlegde en de oorspronkelijke haven van Bangor was.




Er is geen wind voorspeld en als we wakker worden regent het. We gaan vandaag Bangor maar eens bekijken. We lopen de mainstreet uit en komen bij het museum in het Bangor Castle, de City hall. Er zit een heel park omheen. We volgen de bordjes naar de ommuurde tuin. Hier is ook nog een beeldenexpositie. In het park stonden al bijzonder bomen en in de ommuurde tuin staan mooie en bijzondere planten in bloei. Een leuke wandeling en het is ook nog bijna helemaal droog. Na het avondeten worden we verrast met een volledig blauwe lucht en vol op zon zodat we heerlijk in de kuip aan de koffie gaan voor de afwas, die zich vandaag best heeft opgestapeld, nog gedaan moet worden. We pakken elke zonnestraal als het kan.





 

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...