Thursday, June 6, 2024

Flink tegenwind en soms stevige Buien en sneeuw op de bergtoppen

 

De sluiswachters komen smorgens langs om te inventariseren wie naar boven wil worden geschut. Wij willen graag z.s.m. want nu schijnt de zon, er was slechter weer voorspeld. We gaan samen met een visser en 2 huurboten de sluis in. De visser met best een verroest schip naast ons aan de andere kant van de sluis. We houden hem goed in de gaten want hij is alleen en we hebben geen zin om hem tegen ons aan te krijgen. Ik stap zodra we op hoogte van de eerste sluis kade zijn van boord en doe de voorlijn. 1 van de sluiswachters doet de achterlijn. Deze sluis duurt wel ruim een uur voor je boven bent. We zijn dan wel toe aan een kopje koffie. Als we bij het open gedeelte van Loch Oich komen trekt de wind aan en volgen er een paar pittige buien met zelfs een hagelbui ertussen. We besluiten om voor de sluis bij Lagan aan de steiger te gaan. Met een gebakken ei binnen lekker opwarmen. Tussen de buien door doen wat stappen op de kant. Er is niet veel, een steiger van de bootverhuur en wat huisjes die verhuurd worden, je ligt hier midden in de natuur.




De wind is er gisteravond uitgegaan, we hebben heerlijk geslapen. We zijn op tijd wakker en gaan met de eerste mogelijkheid door de sluis Loch Lochy op. Deze sluis brengt ons weer naar beneden. Dat gaat een stuk makkelijker en beheersder dan de sluizen omhoog. Je hoeft ook geen lasso te werpen met de trossen naar de sluiswachter een meter of 8 boven je. De zon is erbij maar het is erg koud dus goed aankleden, muts en handschoenen aan. We zien sneeuw op de bergtoppen. Tja,ook dit is Schotland. We moeten 2 sluizen en een swingbridge door om voor de befaamde Neptune Staircases te komen. We gaan daar wachten op ietsje minder wind en hopelijk dan ook wat hogere temperaturen.

Het Calledonisch kanaal ligt op het hoogste punt 32 meter boven zee niveau en is 60 mijl(96,56km) lang. Het totaal aantal sluizen is 29 en er zitten 11 bruggen over het kanaal. Loch Ness is het grootste van de 3 natuurlijke meren. Dit is 36 km lang en 1,5 km breed en wel 325 meter diep. Het water was 11 graden toen wij erop voeren. Urquhart Castle is de trekpleister om over Loch Ness uit te kijken en naar Nessie te zoeken.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...