Tuesday, June 4, 2024

Op zoek naar Nessie

Na ontbijt nog een stukje wandelen en wat verse boodschappen halen. Er zit een grote Lidl vlak bij het kanaal. Als we teruglopen zien we dat de sluizen, 4 achter elkaar, net naar beneden wordt geschud. John roept de sluiswachter op en we kunnen met een kwartiertje gelijk invaren.

Een bijzonder gebeuren de 4 sluizen in een trap omhoog naar een flink hoogteverschil. We worden geholpen door 2 heel vriendelijke sluiswachters. We gaan dan ook zonder problemen omhoog. Door het groene schotland nog 2 bruggen en dan zoeken we aan een pontoon voor de sluizen van Docharroch een plekje waar we overnachten. Het is on-schots weer. We trekken de korte broek aan en ook maar even een handwasje. Dat is met de zon en wind zo droog. We zien mensen met ijsjes lopen, daar gaan we maar eens naar op zoek. Naast het kanaal loopt de rivier Ness. Voorbij de sluis is er een weir (overloop v/h kanaal naar de rivier) waar we naar toe lopen en een stuk terug langs de rivier. Het is heerlijk weer. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat we in Schotland zijn met dit mooie weer. Morgen wordt weer minder weer voorspeld dus genieten heerlijk van het zonnetje vandaag.




We gaan met de eerstvolgende sluis opening richting Loch Ness. Als we loch Dacherach verlaten staan er beste golven op Loch Ness. We hebben dan ook de wind flink tegen. Achter ons komt de rondvaartboot aangevaren. We zeggen tegen elkaar dat er vandaag weinig kanoers zullen zien als John ineens een paar peddels ziet richting de waterkant. Er zijn er toch een paar die dit weer trotseren. Opeens ziet John hem omslaan op een flinke golf. Ik wil net de verrekijker pakken als John zegt ik zie hem zwaaien, hij heeft denk ik hulp nodig. We kijken op de kaart of het er diep genoeg is voor ons. We zetten koers richting de kajakker. Hij is blij dat we er aan komen. We gooien een lijn om hem aan boord te halen. Eerst de man zelf daarna zijn kajak en zijn grabbag die is losgekomen van de Kajak. We gooien het anker uit, laten hem op adem komen met een kop warme koffie. Dan wil hij proberen om weer in zijn Kajak te komen en met de golven mee naar de kant te komen. Hij kan net in zijn Kajak komen maar als hij probeert zijn zware grabbag met zijn slaapspullen op zijn rug te krijgen slaat hij wederom om. We besluiten hem weer aan boord te halen en dan moet hij maar mee tot waar wij aan de wal kunnen komen. Als we anker opgegaan zijn en richting fort Augustus varen ziet John de RNLI aankomen. We roepen ze op. Ze komen langszij. 1 van de mannen stapt over voor controle van de man. Het lijkt goed met hem te gaan we hebben hem zijn kleding uit laten trekken en in droge badlakens uit de wind gezet. De RNLI besluit toch om hem over te nemen en zijn Kajak ook mee te nemen. We zetten de Kajak over boord die ze oppikken. We worden bedankt voor de gegeven hulp. Via de marifoon horen we dat er toch een ambulance komt voor extra controles. De grabbag die we hebben moeten laten gaan sporen ze ook nog op. We hebben onze reddingsactie naar Whitby weer terugbetaald als het ware. Het is wel een koude tocht verder pal tegen de wind in op de motor naar Fort Augustus. We zijn blij dat het wel droog is gebleven vandaag. Als we daar aan de steiger aanleggen hebben we voor ons gevoel een etmaal gevaren terwijl dit hooguit 5 uur is geweest. S’avonds gaan we uit eten bij het “Boathouse” met uitzicht over Loch Ness.




We blijven een dagje in Fort Augustus. Er wordt zon voorspeld dus we willen eigenlijk wel een stuk de berg op. Bij het informatiecentrum naast de sluizen krijgen we over een pad dat wij wel zien zitten. Ongeveer 10 km en door de bossen met als doel uitzicht over Loch Ness. De wandelschoenen aan en de paden op. We vinden de bordjes die de dame had uitgelegd en volgen het pad omhoog. Eerst nog een deel over een weg maar na een tijdje gaan we dan toch tussen de bomen door over een smal pad omhoog. Af en toe komen we een stroompje tegen wat zijn weg zoekt naar beneden. We volgen een andere route kronkelend en met af en toe best steile stukjes omhoog waar we uiteindelijk bij een weg komen waar ze bomen aan het rooien zijn. Dat hebben we al best een aantal keer gezien, van die hellingen die helemaal kaal gehaald zijn. 




We hebben mooi uitzicht over een groot deel van Loch Ness. Het is prachtig wandelweer. We komen af en toe wat medewandelaars tegen. Naar beneden volgen we een net iets ander pad met mooi lichtval van de zon tussen de bomen door. Als we terug in de kuip zijn lunchen we heerlijk in de kom genietend van mooi uitzicht over Loch Ness. Morgen wordt er minder weer voorspeld dus vandaag goed genieten.






No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...