Friday, June 28, 2024

Wachten tot de storm voorbij is

Nog even hebben we overwogen gelijk woensdag door te gaan naar de volgende haven, maar besluiten toch om te blijven liggen in Ballycastle al kan dat betekenen dat we zaterdag’s pas weer verder kunnen. Er komt een flinke depressie aan die langs de westkust van Ierland raast naar het noorden waar wij ook last van gaan krijgen. Een dagje langs het strand en over rotsen klauteren tijdens mooi weer is ook prima.

John heeft bij de vvv een folder over de “Giant’s Causeway” gevonden wat met de bus prima te bereiken is. Ik had alleen al bedacht wat truien te wassen op de hand die niet in een wasmachine kunnen. Dit doen we dus een dagje later als de wind wel gaat aantrekken. Bij ons in de haven wordt hooguit 6 bft verwacht. De weersvoorspelling zegt dat het wel meest droog zal blijven. In de bus een kaartje gekocht en via een mooie kustroute stappen we uit bij de “Giant’s Causeway” Je kan voor de hele dag een kaart kopen en dan kan je op alle plekken langs de kust in en uit hoppen op de bus.





We lopen eerst het eenvoudige pad langs hexagonale basaltblokken die tot in de atlantische oceaan reiken. Er lopen zoveel mensen over dat het op afstand lijkt of er allemaal mieren over lopen. Het is een bijzonder natuurverschijnsel dat de blokken die vormen hebben. Er is ook een heel stuk van deze blokken hoog boven ons hoofd. De rotsen hebben allemaal verschillende kleuren van zwart naar wit en een deel van de rotsen is rood-rose van kleur lijkt wel gravel van de tennisbaan. Je kijkt ook van grote hoogte zo de zee in die door de hoeveelheid wind heftig op de rotsen beukt. De rotsformatie staat sinds 1986 op de werelderfgoedijst van UNESCO. De rosten zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden. We lopen terug over de moeilijkere route bovenlangs met mooie vergezichten over de rotspartijen en de zee.

Na de vele stappen gaan we weer met de bus terug naar de boot. Helaas is de regen er inmiddels wel bijgekomen. We trakteren ons zelf op een lunch bij de bistro aan de haven. Eind van de middag barst de regen dan toch los en giert de wind flink door het want. S'avonds vermaken we ons bij de kachel met een filmpje.

Er blijft in de ochtend nog veel wind staan en beste golven daarom blijven we nog een dagje liggen. Met ons de overige passanten ook die woensdag zijn binnen gekomen. We besteden de dag aan  Proviand inslaan en het centrum van Ballycastle bekijken. We zijn nog niet verder gekomen dan de kustlijn. Er loopt een route langs diverse oude gebouwen met historische platen waar je de geschiedenis  kan lezen.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...