Tuesday, July 12, 2022

Teveel wind of te weinig wind

We hebben een middagje Ijmuiden op het strand gedaan waarna we al zandhappend,( vanwege de harde wind), hebben besloten naar Scheveningen te varen. Oversteken naar Engeland is (nog) niet handig omdat er westenwind wordt voorspeld en dat zou een flink kruisrak worden. 

De wind werkt ook niet zo mee richting Scheveningen. We moeten steeds hoger sturen en de golven staan nog naar de wind van gisteren. Het wordt daarom een hobbelig tochtje. We krijgen van de havenmeester een box toegewezen omdat we het plan hebben om morgen rond 6 uur te vertrekken richting zuiden. We zien wel hoever we zin hebben en wat we met wind en stroming gaan tegenkomen. S'avonds trakteren we ons zelf op een griekse schotel op het terras.

Best vroeg 6 uur op staan in de vakantie maar de zon schijnt volop en we hebben een doel vandaag om een eind zuidelijk te varen.
Tot aan de maasmonding kunnen we zeilen maar de wind zakt steeds verder weg. Om de geul vlot over te steken dan toch maar de motor aan. We melden ons bij de MW1 boei op kanaal 3. Het is niet druk dus gas erop en gaan. Nog even denken we er aan om zeeland in te duiken maar bij de sluis van de Roompot moeten we 6 uur wachten op laag water aan de steiger. Daar hebben we met dit mooie weer geen zin in. We tuffen door naar het zuiden en besluiten in Zeebrugge de marina op te zoeken. Vlak onder de kust begint de wind er weer wat bij te komen maar we gaan nu maar door op de motor. De port control op kanaal 69 is niet heel vriendelijk. Wij moeten hem 3 keer aanroepen voor reactie en tegen een aantal zeilers die net naar buiten gaan is hij sjacherijnig over de route die ze varen. Deze is niet voldoende stuurboord naar zijn zin. In de marina worden we vriendelijk ontvangen door de havenmeester.

Nog een dag zonder wind wordt er voorspeld. Omdat de tocht van Schevingen naar Zeebrugge best taai was op de motor besluiten we een dagje te blijven liggen. We halen de fietsen te voorschijn en gaan op weg naar het strand van Knokke. Het is een prachtige dag met hoge temperaturen. We ploffen naast de zeilschool neer en duiken de zee in. Deze is fris maar te doen. Met uitzicht op de lessende zeilers is het aangenaam vertoeven. Het echte vakantiegevoel. Nog een ijsje op de terugweg en dan gaan we ons voorbereiden op de tocht van morgen.

We hebben besloten om naar Engeland, Ramsgate over te steken. De wind zal naar het noorden en noordoosten draaien dus dat is een prima richting voor de oversteek vanuit Zeebrugge. I.v.m de Brexit moeten we wel een C1331 invullen waarin we onze aankomst bekend maken. We krijgen hem wel 4 keer retour omdat er steeds iets ontbreekt en het formulier ook uit meerdere tabbladen bestaat. Maar dan krijgen we bericht dat het volledig is en dat we deze moeten aanvullen als we aangekomen zijn.


No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...