Monday, June 19, 2023

wind en geen wind en wind uit alle richtingen

We staan op met een grijze lucht en vertrekken in onze zeilpakken omdat het ook is gaan regenen. De wind komt en gaat en even wordt de genaker nog gezet om een knoop extra te zeilen maar onder het eiland Samso is het echt gedaan met de wind. We bergen de zeilen en doen het laatste stuk dan ook maar op de motor. Het is een tochtje van zeilen en moteren geworden. Het is niet heel druk in de haven. Er zijn aan de oostzijde plekken waarop staat dat deze bestemd zijn voor online reserveren. Er staat op de bordjes dat we er tot 17 juni wel kunnen liggen. John manouvreert de boot in een box waar achter niet heel veel ruimte zit tot de volgende boot. Zo zonder wind gaat dat prima. We lopen een rondje door het plaatsje Ballen en hebben besloten om morgen op het eiland te blijven.

De volgende ochtend is het een heel gedoe met boten in de boxen achter ons die wegvaren. Het gaat allemaal maar net. Dit ligt niet echt relaxed en zeker als we nog niet weten wat er vandaag weer binnen gaat komen. We besluiten om aan de overzijde te gaan liggen langszij de steiger en ook nog aan hoger wal. Dit geeft het gevoel dat we er veiliger liggen.
De fietsen worden tevoorschijn gehaald. Na de lunch gaan we onderweg. We fietsen schuin over het eiland via Tranebjerg . Er zitten af en toe beste klimmen in. We besluiten om naar de westkust Saelvig te fietsen waar de ferry ook naar Jylland vertrekt. Daar trakteren we ons op een drankje op een terras. Denemarken is wel erg duur. Voor een frisdrankje betaal je bijna 5 euro en voor een biertje bijna een tientje. We fietsen terug door over te steken naar Besser aan de oostkust en dan weer terug naar Ballen. Onderweg staan overal stalletjes met aardbeien en aardappels of huisraad wat men graag kwijt wil. Bij Ballen is er ook een prima strand maar dat vinden we nog iets te fris. Het zeewater is 17 graden.

Van een vorige tocht door Denemarken weten we dat Ebeltoft een leuke plek is. Omdat er geen wind wordt voorspeld besluiten we daar heen te varen. Dit wordt geheel een motortochtje maar als we het plaatsje doorlopen is dit het dubbel en dwars waard. De 3 mast Bark Jylland ligt in de museum haven waar we een plekje langs de kade vinden. In het plaatsje zelf zijn vakwerkhuisjes en er is een klein openluchtmuseum met oude huisjes waar je gratis in mag en waar je de oude ambacht van het verven van wol en stoffen kan bekijken. Er is ook een herlichkeit festival oid. Waar van allerlei activiteiten zijn voor zowel kinderen als volwassen. De drankjes zijn ook hier weer duur en in een plastic bekertje. We doen dus maar een drankje in onze eigen kuip. Er wordt nog even diesel getankt door de mannen en enig proviand ingeslagen. Morgen gaan we nog wat noordelijker is het plan.





No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...