Friday, June 16, 2023

Naar het Noorden, Denemarken in

Bij de sluis moesten we ongeveer 3 kwartier wachten dat we mee mochten met een zeeschip. Op de motor naar Laboe. We zoeken een plekje om te overnachten met de kont naar de steiger zodat we lekker uit de wind kunnen zitten in het zonnetje. De wind blijft wat fris. We strekken de benen nog even langs de boulevard.

Smorgens eerst even broodjes halen bij de havenmeester. Vervolgens naar Denemarken. De Kielerbocht nog even uit aan de wind maar dan kunnen we ruimer varen om naar Sonderborg te gaan. We zeilen nog net door een stukje oefengebied. Er komt een marineschip op ons aanvaren maar die houdt stil voor het einde van het gebied. We worden ook niet opgeroepen op kanaal 16. Als we nog ruimer kunnen varen kan de korte broek aan. 


Wat een prachtig weer is het. In Sonderborg ligt de haven flink vol maar we vinden een plekje waar we inpassen. De palen staan in Deense havens altijd erg dicht bij elkaar. Verse groente en brood raakt al aardig op we gaan op pad naar de supermarkt. We moeten even zoeken waar deze ook alweer zat maar als het gelukt is slaan we wat proviand in. We hebben prachtig uitzicht over het water vanuit de kuip. 


Christiaan X-klapbrug vanuit Sonderborg de Als Sund op.


Door de Als Sund naar Dyvig op de fok, het mooiste ankerplekje volgens de "pilot" maar net als in 2014 vinden we het prachtig maar of het het mooiste is.... 
Het anker pakt niet, we besluiten na een paar pogingen om in een box te gaan liggen in het haventje. In de kuip staat de wind flink door. We drinken een drankje in de zon uit de wind aan een picnic tafel op de kant. De baai geeft mooi uitzicht. Na het eten nog even een rondje lopen. We zien bruinvisjes in de baai zwemmen. De wind is iets gaan liggen.



Er wordt weinig wind voorspeld, dus of naar Aro of toch door naar Middelfart/ Fredericia? We kunnen als we de Als Sund uit zijn toch zeilen. Wel weer kruizen maar met deze hoeveelheid wind is dat geen straf. De temperatuur is ook prima. Langs Arosund en Aro moeten we even motoren omdat de wind wegvalt maar daarna kunnen de zeilen er weer op en kruizen we richting Middelfart. We besluiten om in Frederica te gaan liggen. De marina is waardeloos, onder de rook van een industriegebied,  maar in de stad kan je prima liggen. Af en toe rolt er wel een swell naar binnen. De vlonder met terras vraagt wel obers met zeebenen. Als we nog een rondje lopen na het eten verrast de stad ons. Deze is best groot en veelzijdig. Terug lopen we langs een mooi pad met eronder het strand. Bij de haven is er ook nog een soort van moesttuin/ stadstuin aangelegd. Morgen willen we door naar Samso.

No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...