Sunday, July 31, 2022

Moterboot

 Op weg naar Oostende hebben we stroom tegen. Dit nemen op de motor voor lief omdat we eerst weinig wind maar de hele tocht wind tegen zullen hebben. Voorbij de geul bij Oosteinde zetten we de zeilen en gaan kruizend richting Oosten. Samen met 3 x-en zeilen we naar Zeebrugge. Zij haken af en wij gaan nog door. De stroom staat inmiddels goed door dus zijn zo bij Cadzand. Met de Noordwesten wind rolt het daar aardig naar binnen. De schepen aan de ingang liggen goed te rollen. Als we de havenmeester oproepen is er verder ook geen plek. Om nu zo rollend tegen kleinere boten aan te gaan liggen zien we niet zitten. Wel jammer we zouden hier zeilvrienden treffen die hier gisteren al zijn aangekomen. Met de huidige wind en stroming verwachten we zo in Breskens aan te komen. We zetten alleen het voorzeil en zijn zo binnen 1,5 uur in Breskens. Een mooie box krijgen we toegewezen. Hier is plek genoeg. Wel bijzondere steigers zonder klampen maar met beugels. Je lijn er omheen gooien is dus geen optie. We worden opgevangen door de bemanning van de Maxma uit Lelystad. Ze komen nog gezellig aan boord drankje drinken en de boot bekijken. We hebben een heerlijke zeiltocht gehad en nu relaxen in de haven.


Eerst naar supermarkt voor brood en fruit. Gaan we wel door vandaag of blijven we liggen. Tot nu stond er altijd meer wind dan op de gribfiles stond ook het weerbericht op de marifoon geeft iig 3 bft. We besluiten het er op te wagen. Tegen de stroming in langs vlissingen op de motor. Dan hijssen we het grootzeil. Deze helpt een beetje mee maar heel veel wind staat er niet. Ook de stroom staat langer dan verwacht tegen. Dan toch maar de Roompot of Stellendam in. mmm, Roompot moeten we een stuk terug en daar kunnen we alleen met laag water door en Stellendam daar moeten we door de geul met voldoende water en kunnen we ook pas morgen weer heel laat verder. Niet echt handige opties. Morgen staat er ook een 6bft in de voorspellingen. Het is vandaag wisselend bewolkt maar wel warm. Af en toe komt de zon erbij.

Na de Maasmond besluiten we het grootzeil te strijken. Het ziet er niet naar uit dat de wind komt vandaag. De dagtank vullen we verder en we gaan door naar Ijmuiden. Scheveningen wordt ook laat en met de weersverwachting, regen en 6 bft. 

vanavond is het een mooie avond. De zee lijkt wel olie. Totaal geen wind. We doen het dus maar op de moter.


Als we de monding bij Ijmuiden in willen gaan is het al best donker en onduidelijk wat nu in en uitvaart. We melden ons maar even. Toch komt er een groot schip met 12 knopen op ons aansturen. Van de sector kunnen we doorvaren. We houden het goed in de gaten. Het schip heeft onduidelijk navigatie verlichtint en alleen een bak met licht. We houden koers en snelheid. Als we binnen de brekers zijn blijkt het een baggerschip wat aan de ingang doorgaat met baggerwerkzaamheden. Ook niet alle boeien bij de marina ingang zijn verlicht. Best lastig zo laat op de avond binnen lopen. De langssteiger is volledig bezet. Maar op zoek naar een box met een groen bordje. We vinden er 1 met een zijsteiger en worden daar opgevangen door duitsers die ook nog in de kuip zitten. We nemen nog een borrel gaan dan snel kooien.

Thursday, July 28, 2022

Rare Bedoeling

 We gaan toch alvast maar een haven verder. Vanuit Duinkerken tot aan de geul van de Trapegeer tussen de banken kruizen daarna een stukje op de moter over het ondiepe gedeelte tussen de banken. Als we over het diepe deel willen kruizen zien we op de kaart een heel stuk verboden gebied. Iets met een Seafarm. Bijzonder een heel stuk zee wat juist handig is om over te varen bij onstuimig weer ( dat is het vandaag niet) We kunnen met een laatste klap op Nieuwpoort aansturen dus hoeven ons niet schuldig te maken om door verboden gebied te varen. Bij het havenkantoor van Nieuwpoort snappen we ook de zwarte vlaggen bij de belgen in het want. Dit is als protest tegen dit stuk afgesloten gebied tussen de banken.


Nu doen ze bij ons rare dingen maar hier in Belgie kunnen ze er dus ook wat van. Zeer bijzonder.

'S-morgens worden we pas om half 10 wakker. Dat is bijzonder laat. Heel wat lange dagen maken en de hoeveelheid zon heeft ons blijkbaar tot een wat langere nachtrust gebracht. We besluiten om te blijven liggen. De watersportwinkel te bezoeken, schoon schip te maken en smiddags te gaan fietsen. Een keer niet richting het strand van Nieuwpoort maar richting Middelkerke langs wat militairte barakken en natuurgebied. Uitzicht over het strand en zee en dan weer wat meer het binnenland in. Het dorp Middelkerke stelt niet zo heel veel voor. Er wordt flink gebouwd maar verder is het een langgerekt dorp langs een weg en zijn er aan beide zijde grote campings. We zijn ook zo weer terug in Nieuwpoort. We gaan nog een stuk langs de rivier eerst is het goed verhard maar al snel gaat het op in een soort van karresporen met gras er tussen. Er komen in Nieuwpoort meerdere rivierstromen bij een die uitmonden in zee. De Ijzer is de enige Belgische rivier die in zee uitmondt.

Uiteindelijk komen we bij een brug waar we naar de andere zijde kunnen. We een bijzondere naam" Rattevallebrug"


We besluiten niet de drukke weg te volgen maar via MannekesVere te fietsen. Nieuwpoort weer aanhoudend komen we nog langs een grote plas waaraan jachthavens liggen en gezeild en gesurfd wordt. Dit is een onderdeel van de Rivier de Ijzer.


Er staat inmiddels aardig wat wind. Het is een prima fietsdag. De fietstocht sluiten we af met een heerlijke pizza en een ijsje bij Oma's Ijssalon aan het sluizencomplex.




Wednesday, July 27, 2022

Veel wind en regen sinds lang

We blijven een dagje in Boulogne Sur Mer. Er wordt 7 bft voorspeld welliswaar uit het zuidwesten maar daar hebben we geen zin in. Daarnaast wordt ook nog regen voorspeld. We hebben nog 2 weken vakantie dus geen haast en noodzaak om met dit weer naar buiten te gaan.

Gisterenavond zag je het front al binnen drijven aan de horizon.


De dag begint nog wel zonnig. Langs de watersport winkel om te zien of ze een startaccu hebben maar helaas. Ook blijkt de winkel wel erg hoge prijzen voor de spullen te vragen. De supermarkt nog even bezoeken voor brood en ander proviand.

John gaat nog wat verder met sleutelen en uitzoeken hoe de accu's worden geladen en wat het issue met de stuurautomaat kan zijn. Deze gaat af en toe spontaan op de standby stand. Niet heel handig vooral als je net de genaker aan het strijken bent en je handen nodig hebt voor alle lijnen of aan het reven bent. Dat derde bemanningslid vinden we toch wel onmisbaar in bepaalde situaties.

Smiddags trekken we de fleece aan en gaan nog de boulevard



Gelukkig was het laag water toen de wind op zijn krachtigst was maar s'avonds lagen we toch flink te rollen naast de belgische buurman in de haven. Snachts ging de wind liggen en draaide hij naar het Westen. 

Rond 9 uur gooien we los en nog met het zonnetje varen we naar buiten. Als we kruizend op Cap Griz Nez aan gaan wordt de lucht steeds donkerder. De zeilpakken moeten dan toch echt aan. Eerst krijgen we flinke drizzel over ons heen en voor Calais begint de regen toch serieus te worden. Omdat we een aantal keren overstag moeten hebben we het niet koud. Als we de laatste klap bij de shippinglane naar land maken kunnen we Duinkerke aan de wind halen. We lopen af en toe 9 knopen met de stroom mee naar ons doel van vandaag toe. Rond half 4 maken we vast, komt de zon er weer bij en kan de korte broek aan. We gaan op pad om een startaccu te kopen. Uit ervaring weten we dat in Duinkerke zowel Uship als nog een watersport zaak zitten die veel in huis hebben. Uship heeft niet de juiste accu op voorraad maar de andere winkel die wat meer op techniek is ingericht wel. We mogen een karretje lenen om de accu van boord naar de winkel te vervoeren en de nieuwe accu mee te nemen. Ook maar gelijk een nieuwe gasfles. John installeert de nieuwe accu. Uiteraard is er in de accubak en de aansluiting wat aanpassing nodig maar nu heeft hij er weer vertrouwen in dat we ook daadwerkelijk kunnen starten als het nodig is.



2 boxen verder ligt nog een grand soleil 43. We gaan bij elkaar kijken en zoeken de verschillen. De mast en giek zijn anders. De indeling binnen op het middenbankje na is gelijk. Wij hebben er een rugleuning op zitten bij de andere zit die er niet. We kijken hoe zij het met de gordijnen hebben zitten. Die zijn nieuwe besteld maar we zien er wel een roede liggen. Dat idee had John al. Bij ons piepen de gordijntjes aan de onderzijde steeds achter de lijst uit. Ook bij hun valt het middenkastdeurtje boven het fornuis onder helling open. Het wordt een heel gezellige avond. De gegevens worden nog uitgewisseld. Terug in Nederland willen we elkaar nog een keer opzoeken ivm ervaring en praktische oplossingen.


Sunday, July 24, 2022

Rolling, Rolling, Rolling

We gooien de touwtjes rond half 9 los en gaan op weg naar het oosten. De terugweg is dan toch echt in gang gezet. We beginngen met tegenstroom en weinig wind. Op de motor tot bij de ingang naar de Humber dan kunnen de zeilen omhoog en gaat ook het tij al een beetje de goede kant op staan. Als we voor Portsmouth varen valt de wind compleet weg. De motor starten en weer tuffen, we moeten nog een eindje. We willen naar Newhaven net voor beachy head. 

Na korte tijd pruttel pruttel prut. einde oefening. Het zal toch niet vuile diesel getankt in Cowes?? John klimt naar binnen. Op de stroming drijven we langzaam verder. Ik hou de schepen en boeien in de gaten om ons heen. Ik kan een beetje sturen op de stroming. De filters los, deze zijn schoon. Het is dus geen vuile diesel. Zullen we dan toch iets met de dagtank niet goed hebben gedaan. Vervolgens zegt de start accu ook nog doe het maar lekker zelf. De dagtank vullen we. Ja hoor die klinkt hol dus toch iets niet helemaal goed gedaan met vullen voor vertrek. John koppelt de reserve accu en de motor snort weer. pff, niet zo handig naast de grote shippinglane naar Portsmouth en Southampton zonder wind en een motor die niet werkt. We laten de dagtank pomp maar ff lopen. En John checkt nog wat zaken als de wind aantrekt en we weer kunnen gaan zeilen. Motor uit en rif in het grootzeil. De vlagen gaan af en toe naar 5 bft en er staat een rollende zee.

We gaan weer door de Loow tussen de banken door en de wind draait steeds meer recht van achteren. Niet echt relaxed zeilen. Voor het grote windpark gaan we wat afkruizen. Af en toe zakt de wind wat weg dus het rif er weer uit maar na een half uur er toch maar weer in. We rollen als een malle. Met een paar keer gijpen stevenen we op Newhaven af. We weten al dat er weinig plek is waar wij kunnen liggen en reserveren doen ze niet aan. Via de marifoon vernemen we dat het al vol ligt. Wat doen we nu, dan toch maar naar Eastbourn door. Het Rif er uit, de wind is wat afgenomen. Voorbij Beachy head dan maar de warme maaltijd maken. Wordt een latertje vandaag. Rond half 9 zijn we door de sluis van Souverein Harbour en hebben we een plekje voor de nacht gekregen. Vandaag worden we wel vriendelijk ontvangen en de havenmeester denkt mee m.b.t. weerbericht en waar we evt. spullen kunnen halen indien nodig. Het is alleen wel zondag morgen. John gaat nog met de accu's aan de slag. De dagtank pomp laten we nog flink lopen. Alles lijkt voor nu te werken. Morgen weer verder.

8 uur zijn we door de sluis en gaan op weg naar Frankrijk. Halve wind met een rustig windje maken we vlotte voortgang. Vandaag geen vervelende zeegang. Uitwijken moeten we voor een stel duikers, visvlaggetjes en bij 1 van de shippinglines voor 1 zeeschip. De wind is dan ook teveel weg zodat we het laatste deel naar Boulogne Sur Mer op de motor doen. Met 3 knopen snelheid vinden we het niet fijn om voor die grote jongens langs te moeten. Een hele relaxte oversteek tussen Engeland en Frankrijk. Ook geen issues met Diesel of accu.

We zoeken een plek maar het blijft een rare indeling qua haven. Niet heel erg ingericht op boten van 40 foot en groter. Het ligt allemaal een beetje typisch door elkaar.

Friday, July 22, 2022

Zeehondjes en een grote stad

 De Solent is divers van zeilmekka tot natuurgebied en industrie. Na Cowes gaan we toch weer op zoek naar een mooring in Newton Creek. Eerst ligt het te vol en ankeren buiten de ingang. In de middag zien we veel boten uitvaren en gaan het nogmaals proberen. We vinden een mooring aan de stuurboordzijde van de Creek. Checken een keer de diepte en dit zou goed moeten gaan. Als de mensen van de national trust langskomen bevestigen zij dat dit moet lukken met onze boot aan deze mooring. En tja uit ervaring weten we dat het blub is dus mocht het toch zo zijn dat er teveel water weg loopt dat zakken we er een stukje in. We hebben er vertrouwen in.

Na een nachtje heerlijk slapen met alleen wat vogelgeluiden en kabbelend water om de boot wordt de rubberboot opgeblazen. Dit keer met de voetpomp want onze electriche pomp stond op onze vorige boot en is er dus niet meer. Gelijk wat lichaamsbeweging op de ochtend. Een kopje koffie en dan op onderzoek uit. De arm waar wij in liggen is nog niet volledig met water gevuld dus komen we niet zoe ver. We varen de andere arm in en zien al snel een zeehond liggen zonnebaden. Verder op steekt nog een grote kop boven water van een zeehond. We zetten de motor uit en laten ons met de stroom verder drijven. We worden attent gemaakt op een wel heel nieuwsgierige zeehond. Deze komt inderdaad heel dichtbij, zwemt een keer onder de rubberboot door en kijkt ons nieuwsgierig aan.


Smiddags gaan we toch nog even de stuurboord kant op en wandelen naar de New Inn. In de beergarden nuttigen we een drankje.

Afgelopen nacht nam de wind toe na een warme windstille dag. We worden wakker van de lijnen die klapperen. Volgens de weersberichten wordt het regendag met wind uit het oosten. Om half 9 gaan we met half tij de creek uit. Op de fok aan de wind tegen de stroom is varen we naar Southampton. Er staat voldoende wind en met een paar keer overstag doen we langer over 5 mijl dan met stroom mee maar toch gaat het prima. We zeilen de rivier op, nog even uitwijken voor een carrier die net naar buiten komt en op naar de grote stad.
We kiezen voor de Town Qauy marina, deze ligt dicht bij de oude stad. Wel naast de grote zeevaart en er ligt ook nog een cruisschip waar we mee kunnen genieten van de entertainment show.

De oude stad is niet zo groot maar wel leuk om te bekijken.



Er zijn ook nog een paar grote parken en we lopen terug via de ocean village marina. Hier liggen mn grote superjachten, speedboten maatje XXL. Wel rustiger maar niet onze smaak om te liggen. Dit is vooral een haven om te zien en gezien te worden.
In de stad staan ook diverse gekleurde konijnen voor het goede doel.





Tuesday, July 19, 2022

De Solent op

 We besluiten het maar te riskeren dat het een motortochtje wordt. Er is weinig wind voorspeld en de tempertal keren proberen we met de Genaker voortgang te maken maar steeds valt te wind teveel weg en is of de tegenstroom of de stroom mee spelbrekeratuur gaat ruim boven de 30 graden komen. Rond 8 uur zijn we door de sluis en gaan op weg naar de Solent. Daar willen we de Grace en Jakob van Karel ontmoeten die eerst langs de franse kust zijn gezeild en nu via de engelse kust terug naar nederland gaan.

Bij the Looe, De boulder street, krijgen we flink stroom mee en op de motor gaan we af en toe 9 knopen over de grond. Flinke stukken wier doen de schroef af en toe sputteren. We laten deze ook een keer even flink achteruit draaien omdat hij wel heel rare geluiden gaat maken. 

Een lange tijd terug hebben we een keer op de River Medina bij Cows aan een poton midden in de natuur gelegen. Dat lijkt ons nu ook wel relaxed na een dag motoren. We varen de rivier op langs meerdere havens en komen dan bij potons uit maar dit ziet er niet uit wat we ons herinneren. We zien een plekje en schuiven er toch maar tussen. We gaan het zien of dit mag of dat we worden weg gestuurd. Ondanks de lange motortocht zijn we toch blij het water op gegaan te zijn met deze hoge temperaturen. Snel een potje eten maken en oppeuzelen met vogelgeluiden om ons heen.

Na een goede nachtrust varen we de rivier weer af en gaan voor anker om de hoek richting het westen. Er zijn wedstrijden aan de gang op de solent en waar we voor anker liggen is een zeilschool met kinderen. 



De wind waait alleen van alle kanten. Dit is wel raar zeilen. We zien boten aan de wind liggen en 100 meter verder varen ze ruime wind. De zeilvrienden gaan eind van de middag in de eastern haven van Cowes liggen. Wij bellen ook voor een plek. Aan de horizon begint het aardig zwart te worden rond een uur of 3. Het anker wordt opgehaald en snel maken we dat we in de haven komen. Rond een uur of 5 is het borrelen aan boord van de Grace. Gezellig om elkaar hier tegen te komen en bij te kletsen over onze tocht tot nu toe.

Na het eten en de koffie bij ons aan boord nog een fles schippersbitter op tafel. Na ruim 2 weken nagenoeg alleen maar warm weer nu in de boot schuilend voor wind en wat regen.

Na ontbijt de wandelschoenen aan en Cowes bezoeken met de varende brug naar de overkant.




Sunday, July 17, 2022

Deja Vu in Eastbourne

We hebben de marina van Dover gebeld en te horen gekregen dat we in "Granville Dock" terecht kunnen. Deze is geopend van 10 uur tot 16 uur i.v.m. tij. 3 uur voor en 3 uur na hoog water gaat dit dock open. 

De touwen gooien we tijdig los om met de stroom mee naar Dover te zeilen. Er staat iets meer wind dan voorspeld zodat we al snel de haven aanlopen. We worden via de marifoon door de Port Control begeleid door het Wick Canal om bij de Marina te komen. Via de marifoon kanaal 80 krijgen we een plek toegewezen. Maar eens kijken waar de nieuwe Marina Office zit. Deze kijkt uit over de vernieuwde marina die nog niet geopend is voor passanten. Ze zijn nog druk bezig met aanleg van stroom en water op de steigers. Er gaan geruchten dat ze in de nieuwe haven flink last hebben van swell en daar lijkt nu een extra wand voor geplaatst te zijn. De lokale boten liggen er nu wel in zo ziet het er uit. De promenade ziet er gezellig uit met bakjes, bloembakken en eettentjes. Bijna klaar!! 

Na de lunch wilde we eigenlijk nog naar de vuurtoren en het theehuis wandelen maar de tijd vliegt voor bij dus dat wordt wel wat laat. We besluiten het costal path recht boven de haven te bewandelen. Eerst langs de chandler om kaarten te kopen want ons plan was niet om hier heen te gaan en alleen op het digitale vertrouwen gaat ons net te ver. Het is een beste klim naar boven. Gelukkig gaat een groot deel van de trappen tussen de bomen door zodat we niet direct de zon op onze bol hebben staan.

Bovenaan puffen we uit op een bankje met uitzicht over Dover. We lopen om het fort heen en daarna nog een stuk zuidelijk over het costal pad via trappen en kleine paadjes tot we bij een aantal bunkers uitkomen met uitzicht over het Kanaal. We ploffen in het gras neer met uitzicht. Ook al is de wandeling niet zo lang de benodigde lichaamsbeweging hebben we toch weer gehad.


We zijn in de veronderstelling adhv de tabellen die we hebben gekregen bij de marina office dat het dock om half 10 open gaat. Als we na een tijdje nog geen activiteit zien maar eens oproepen. Wat blijkt deze gaat pas om 11:10 uur engelse tijd open. Oeps, tja hier is het een uurtje vroeger en de tabellen zijn ook nog eens plus een uur. Als we hadden nagedacht ipv alleen gerekent konden we weten dat half 10 niet kon kloppen. gisteren konden we immers pas om 10 uur naar binnen. Het tij schuift elke dag 3/4 uur op.... duhh. Eerst dan maar lekker aan de koffie en in de kuip relaxen.

Als we dan toch mogen vertrekken zetten we buiten de haven de Genaker. We willen tijdig langs Dunchenes om daar geen tegen stroom te hebben. De centrale daar lost koelwater wat al genoeg rumoer geeft. De wind trekt steeds verder aan en eigenlijk gaat de Genaker net wat te laat er af. We kunnen verder met het melkmeisje of te wel vlinderen richting Eastbourne.  Voor Hastings krijgen we weer flink stroom mee zodat we al snel op de haveningang af gaan. Het is bijna laag water. We zien de ketels van het wrak voor de haven boven water steken. Voorzichtig via het midden van de geul naar de sluis.

Aanroepen van de havenmeester, de lichten staan op 3 maal rood. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Volgens de havenmeester is het druk maar we mogen verder komen. Een beetje snauwend krijgen we een plek toegeweze en of we snel langs willen komen om te betalen. Bij het afrekenen denk ik dat ik voor een week moet betalen ipv 2 nachten. Pfff, de prijzen stijgen hier de pan uit. Het mag van ons in ieder geval wel wat vriendelijker. Als echte hollanders gaan we maar eens ruim douchen.

Er is een dag zonder wind voorspeld met hoge temperaturen. We slaan vlees in om te bbq-en, daarna gaan we op het kiezelstrand liggen bakken. Het loopt hier zeer stijl naar beneden maar toch ff dippen om af te koelen. Wel weer heel lastig om uit het water te komen. Aan boord liggen de waterschoentjes maar tja....

We laden de spullen voor de BBQ in een tas en met de Cobb gaan we naar de haveningang om daar met uitzicht over de baai heerlijk te eten. We trekken een fles Muet open die ik met kerst had gekregen. Lekker genieten en ook een deja vu want dit hebben we vaker gedaan in Eastbourne.




Thursday, July 14, 2022

Ramsgate

We hadden al mail verwacht van de border force zodat de Qvlag weer naar beneden mag maar nog niets ontvangen. Rond koffietijd maar eens gebeld met de shipping lane. We worden naar de havenmeester verwezen. Als we ons daar melden en gelijk maar liggeld betalen, die niet mis is, zegt deze van niets te weten en niet te weten wat hij voor ons kan doen. 

Als er een nederlander vanmorgen binnen gekomen de vlag al uit het want haalt toch maar eens vragen wat zij hebben gedaan. Zij blijken alleen gebeld te hebben, daarna het formulier ingevuld en verstuurd en zijn vervolgens teruggebeld dat het akkoord is. Toch nog maar eens bellen. We krijgen allemaal excuses en het telefoonnummer van de border force die ook excuses aanbiedt want onze aanmelding is wel aangekomen maar blijkbaar niet in behandeling genomen. We worden vervolgens binnen 20 minuten teruggebeld dat alles akkoord is we van Engeland mogen gaan genieten. Ach ja, dus wat is nu de beste weg. Wij denken bellen, formulier invullen en klaar.

De wandelschoenen aan en maar eens kijken hoe Ramsgate er nu uitziet na 16 jaar. We lopen langs de boulevard en komen bij een strandje. Aan de noord zijde van de haven zijn ze luxe appartementen met hotels aan het bouwen. De helft is bewoond met mooi uitzicht over strand en zee. 


We lopen door het oude gedeelte naar de winkelstraat en weer terug naar haven. Ons beeld van vroeger moeten we bijstellen, het ziet er minder armoedig uit dan in onze herinnering.


Er is ook een kleurijke trap aan de boulevard waar tekeningen van schoolkinderen hangen.





Wednesday, July 13, 2022

De Qvlag in het want

We verlaten de marina en denken dat de marifoon het niet doet. Bij het melden op VHF 71 geen enkele reactie. mmm, tja we gaan wel een oversteek doen. We wachten nog maar af, als er een vrachtschip zich meldt weten we dat de marifoon het echt nog wel doet. Ze hebben geen zin zeker om te antwoorden aan een zeilschip. Nou prima, we houden de ais in de gaten en varen naar buiten. De wind is helaas west en iet zoals voorspeld noordwest tot noord. Wat doen we? We hijssen de zeilen en gaan toch maar onderweg. Oostende of Nieuwpoort is ook nog een optie. Hoog aan de wind komen we boven de geul naar Antwerpen uit. Na een klap gemaakt te hebben komen we in de geul uit door de stroming. De wind is ook niet heel hard dus de voortgang valt wat tegen. Toch de motor maar bij om de geul over te steken. De wind draait na een tijdje toch ten gunste en de motor kan weer uit. Wel komen we steeds meer noordelijk naar de shippinglane naar het oosten. We worden dan ook de "wandelaar" opgeroepen wat ons plan is. We besluiten lager te gaan varen en zuidelijker aan te houden. Als de wind nog meer draait komen we zo ook precies op koers naar Ramsgate te liggen. Prima dus. Als we verder westelijk komen valt de wind weer weg maar varen we halve wind. John vindt het tijd voor de Genaker, maar ja welke lijnen moeten we dan allemaal hebben. Een blok erop de spiboom met de val vast en als de genaker open gaat missen we toch nog een neerhouder. De blauwe lijn er ook aan en dan gaan we ineens 4 knopen sneller als daarvoor. Het staat er nu mooi op en we gaan nu vlotter de goede kant op.


De gele Qvlag hebben we maar op tijd gehesen want wie weet vergeten we deze en de engelse zijn meestal wel echt van de regeltjes. Wij niet zo maar voor nu houden we ons er toch maar aan.

De shippinglanes lopen nu wel flink heen en weer maar vooralsnog is het rustig pas op de tweede route hebben we ineens 6 schepen van west naar oost en andersom. We zijn met de genaker en ais goed zichtbaar. We hoeven dan ook niet uit te wijken. De zeeschepen gaan of net voor of net achterlangs ons.

Voor de eerste keer op de Quiddity eten onder zeil maken. Bekijken waar wat neer te zetten zodat het op het toch wat rommelige zee niet door de kajuit heen vliegt. We zijn net bij de eerste bank voor de engelse kust aangekomen. Waar de zee wat rommeliger is dan op open zee. Maar ik weet alles in de pan te houden en het in kommetjes op te dienen. Ook het koffie zetten gaat zonder problemen.

Voor de aanloop ton naar Ramsgate gaat de Genaker er af en sturen we de geul in. Er staat een flinke dwarsstroom. Bij de echte ondiepte, het is ook nog laag water als we aankomen, zetten we de motor bij en varen we zijwaards richting haveningang. We krijgen toestemming om door te varen en leggen aan op de aangewezen plek door de havenmeester. Aangekomen in Ramsgate. Dat is lang geleden dat we hier geweest zijn.

John vult het C1331 verder in met aankomst gegevens en dan komt de borrel op tafel.

Tuesday, July 12, 2022

Teveel wind of te weinig wind

We hebben een middagje Ijmuiden op het strand gedaan waarna we al zandhappend,( vanwege de harde wind), hebben besloten naar Scheveningen te varen. Oversteken naar Engeland is (nog) niet handig omdat er westenwind wordt voorspeld en dat zou een flink kruisrak worden. 

De wind werkt ook niet zo mee richting Scheveningen. We moeten steeds hoger sturen en de golven staan nog naar de wind van gisteren. Het wordt daarom een hobbelig tochtje. We krijgen van de havenmeester een box toegewezen omdat we het plan hebben om morgen rond 6 uur te vertrekken richting zuiden. We zien wel hoever we zin hebben en wat we met wind en stroming gaan tegenkomen. S'avonds trakteren we ons zelf op een griekse schotel op het terras.

Best vroeg 6 uur op staan in de vakantie maar de zon schijnt volop en we hebben een doel vandaag om een eind zuidelijk te varen.
Tot aan de maasmonding kunnen we zeilen maar de wind zakt steeds verder weg. Om de geul vlot over te steken dan toch maar de motor aan. We melden ons bij de MW1 boei op kanaal 3. Het is niet druk dus gas erop en gaan. Nog even denken we er aan om zeeland in te duiken maar bij de sluis van de Roompot moeten we 6 uur wachten op laag water aan de steiger. Daar hebben we met dit mooie weer geen zin in. We tuffen door naar het zuiden en besluiten in Zeebrugge de marina op te zoeken. Vlak onder de kust begint de wind er weer wat bij te komen maar we gaan nu maar door op de motor. De port control op kanaal 69 is niet heel vriendelijk. Wij moeten hem 3 keer aanroepen voor reactie en tegen een aantal zeilers die net naar buiten gaan is hij sjacherijnig over de route die ze varen. Deze is niet voldoende stuurboord naar zijn zin. In de marina worden we vriendelijk ontvangen door de havenmeester.

Nog een dag zonder wind wordt er voorspeld. Omdat de tocht van Schevingen naar Zeebrugge best taai was op de motor besluiten we een dagje te blijven liggen. We halen de fietsen te voorschijn en gaan op weg naar het strand van Knokke. Het is een prachtige dag met hoge temperaturen. We ploffen naast de zeilschool neer en duiken de zee in. Deze is fris maar te doen. Met uitzicht op de lessende zeilers is het aangenaam vertoeven. Het echte vakantiegevoel. Nog een ijsje op de terugweg en dan gaan we ons voorbereiden op de tocht van morgen.

We hebben besloten om naar Engeland, Ramsgate over te steken. De wind zal naar het noorden en noordoosten draaien dus dat is een prima richting voor de oversteek vanuit Zeebrugge. I.v.m de Brexit moeten we wel een C1331 invullen waarin we onze aankomst bekend maken. We krijgen hem wel 4 keer retour omdat er steeds iets ontbreekt en het formulier ook uit meerdere tabbladen bestaat. Maar dan krijgen we bericht dat het volledig is en dat we deze moeten aanvullen als we aangekomen zijn.


Saturday, July 9, 2022

Fonteinkruid

We zijn met af en toe vlagen van 5 bft aan de wind naar Enkhuizen gezeild.
Boeken maar gelijk 2 nachten want morgen worden flinke buien en 7 bft voorspeld. snacht's horen we de wind al aantrekken. Smorgens schijnt af en toe tussen de buien door de zon. John gaat met een sopje het teakdek verder oppoetsen. Zijn zeilbroek aan en poetsen maar. Ondertussen sla ik proviand in voor de komende dagen. We weten nog niet zo goed wat we gaan doen. Misschien naar Makkum of toch naar Amsterdam en via Ijmuiden of naar de overkant of zuidelijk uit.

Na een dagje wat minder zomers weer worden we met zon wakker. De wind wordt noordwest voorspeld dus hebben we bedacht naar Ijmuiden af te zakken. Door de sluis heen staat de wind echter meer west en draait door naar zuidwest. Ook staat er meer wind dan gisteren voor vandaag was voorspeld. Aan de wind naar het paard van Marken. 


We lopen ruim 7 knopen aan de wind de goede kant op tot we voor Edam steeds meer snelheid verliezen. Als snel zien we dat er een hele sliert fontienkruid achter het roer hangt. Tja dat schiet niet op. We proberen nog wat achteruit te varen en ervan verlost te raken maar het water zit gewoon tjok vol planten. Bij de vaargeul gekomen gaan we nog 3 knopen vooruit. We steken de geul over en John trekt zijn zwembroek aan. Met duikbril op gaat hij te water en weet het roer en de schroef te bevrijden van de planten. Als we richting de Schellingwoude brug varen voelen we nog steeds planten. Deze zullen wel aan de kiel hangen. Bij de wachtsteiger zien we een hele bos naast de boot te voorschijn komen. Met de pikhaak proberen we ons hiervan te ontdoen.

De brug draait en we varen door naar de Oranjesluizen. We kunnen net mee en leggen aan naast een stel duitsers. Ze lijken wel aardig maar als de deuren van de sluis opengaan gooit de man zomaar de achterlijn los. Voor ons liggen nog boten vast en we drijven door de wind pardoes op een kleiner bootje aan de stuurboord zijde van de sluis. De man probeert uit alle kracht ons af te houden. Dit lukt ter nauwernood. Iedereen boos omdat ze dachten dat we zelf los hadden gegooid. John weet de schade te beperken maar we krijgen veel boze blikken onterecht toegeworpen. Hierop besluiten we halverwege het kanaal te stoppen, inmiddels half 5 vinden we het genoeg. We voelen ook nog steeds weerstand van het wier. John trekt zijn zwembroek weer aan en gaat het vieze noordzeekanaal water in. Hij haalt er echt nog een hele bult wier onder vandaan.

Morgen zien we weer verder wat we gaan doen. In ieder geval door naar Ijmuiden.


Wednesday, July 6, 2022

Zoet naar Zout naar Zoet

We zijn rond het middaguur door de sluis bij Den Oever. We gaan naar Den Helder. In de marina is het niet druk. We worden vriendelijk ontvangen door de havenmeester en de lijntjes worden aangepakt.

Maandag 4 juli zijn er in het hele land boerenprotesten en daar doen de vissers lustig aan mee. Met veel getoeter worden we smorgens om half 7 wakker gemaakt. De trekkers staan bij de oprit van de Tesco ferry naar Texel en de vissers hebben zowel de veerhaven als de marine haven geblokkeerd. Rond 11 uur wordt het protest opgeheven en gaan we naar Oudeschild op Texel. Ook hier is het niet heel druk. We zoeken een box met de kop in de wind.

Blijven een dagje op texel, de schipper is ook jarig dus met de fiets een beetje gunstig rekening houdend met de best wel straffe wind op zoek naar koffie met gebak. We komen uit in Oosterend. Een gezellig klein dorpje. Bij de plaatstelijke supermarkt broodjes en kaas mee die we achter de dijk met uitkijk op het wad nuttigen. 

Donderdag komt er veel wind aan en regen. Tja dan is fietsen op Texel ook niet fijn. We besluiten naar ontbijt weer naar Den Oever te varen het zoete water op met eindbestemming Enkhuizen. We lopen weer hard onder vol tuig met af en toe in de vlagen 5 bft. 

Langzaam maken we de boot ons steeds meer eigen en begint het relaxte vakantiegevoel de overhand te krijgen.

Monday, July 4, 2022

Wat een wind

 De auto vol geladen met de laatste spullen en proviand voor de eerste dagen vakantie.

Nog 2 jerrycans Diesel in de dieseltank en de watertank gevuld met water gooien we rond het middag uur los.

Onze eerste etappe is naar Medemblik. Er staat een beste wind die af en toe aan trekt tot in de vlagen 30 knopen. We zeilen alleen op het voorzeil en gaan zo rap op onze bestemming af.
Ruim voor etenstijd leggen we aan in de haven. Gaan we naar de pizzeria of lekker relaxed in de kuip eten. Er wordt gekozen voor het laatste om heerlijk in het zonnetje van onze eerste vakantiedag te genieten.

Er staan nog een aantal zaken op ons " nog aan te schaffen lijstje" daarom smorgens eerst naar de watersport winkel. Zeillaarsen en een paar gastenvlaggetjes worden aangeschaft. We hijssen in het want het verkregen friese vlaggetje dat ik van de collega's in Leeuwarden als dank heb meegekregen.
Deze moet op de foto uiteraard als bewijs.

We blijven liggen vandaag en genieten van het mooie weer. We passen ook de bimini op de boot. We weten nu hoe hij moet worden bevestigd maar halen hem er toch weer af. De komende dagen wordt het niet heel erg warm, denken hem nog niet echt nodig te hebben.



Harderwijk wordt ook nog achterop de spiegel geplakt. Vanavond na alle werkzaamheden samen met zeilvrienden van de Greymax naar de Pizzeria.
Morgen gaan we noordwaarts na de koffie


De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...