Friday, May 31, 2024

De windrichting gaat ongunstig staan

 

We hebben flink wat stappen gezet in Peterhead. Eerst voor proviand en daarna nog voor 2 jerrycans diesel. De windrichting gaat komende tijd naar het noorden. Dat is niet heel handig als je nog een stukje noordwaarts wilt. Tevens is het Peterhead uit naar het noorden belangrijk om niet teveel wind tegen stroom te hebben. Dit is een berucht punt waar de golven dan flink kunnen oplopen. Wat gaan we doen? Morgen verder richting Inverness, wij zien weinig wind op de gribfiles maar de havenmeester heeft het over waarschuwingen en op de navtex staat dit ook. We hebben s-avonds de solozeiler van de Lazy-s op de koffie en borrel en die ziet ook geen harde wind morgen in de verwachting. Donderdag staat dit er wel op bij Peterhead. We gaan eerst maar eens slapen en zien morgenvroeg wat de wind dan doet en wat de voorspelling dan doet. We hebben de afgelopen 2 nachten in ieder geval al betaald dus kunnen weg wanneer we willen.

‘S-morgens is het in de haven windstil. Er zijn al een paar boten vertrokken. We bekijken de voorspellingen nog eens. Er wordt eigenlijk geen wind voor vandaag voorspeld. Dat wordt wel motoren. Gaan we niet kan het zomaar zijn dat we nog een paar dagen in Peterhead moeten blijven en echt veel is er niet te beleven. We besluiten op te staan, sleutel inleveren en dan touwen los.

We hebben een rustige motortocht de zon komt er zelfs bij halverwege de ochtend. De kust is meest in nevel gehuld. Af en toe zien we een glimp van de groene kust. Rond 16:00 uur lopen de Lossiemouth binnen waar we een Deja Vu van 9 jaar geleden met de FastUs hebben. De passantenplekken zijn te ondiep, en er is geen havenmeester te bekennen. Ook het telefoonnummer wordt niet beantwoord. We besluiten maar een box met meer water onder de kiel in te nemen. Gokken erop dat de eigenaar ervan niet terugkomt. Dit hebben we 9 jaar geleden ook zo gedaan. Toen was er ook geen havenmeester te bekennen en wist niemand ergens van. Als we de folders en de website lezen is het een prachthaven met moderne faciliteiten. Ach ja, er zijn vingersteigers met stroom en water er op.

We slapen uit en gaan op zoek naar een tentje met koffie en gebak voor mijn verjaardag. We vinden dat al snel bij de bistro “harbor inn de lighthouse” aan de haven. De zon is er deels bij maar er staat ook een frisse bries. We lopen nog een rondje langs het west basin van de haven en naar de haveningang. Het klotst er aardig naar binnen. We lopen nog even rond in het plaatsje op de heuvel. We vinden een pad naar de rest van het dorpje aan de monding van de rivier de Lossie, vandaar de plaatsnaam Lossiemouth. Hier ligt een mooi duinengebied voor en zitten er diverse eettentjes langs. Misschien wat voor vanavond. Smiddags nodigen we Anne en Bernard vd Bass Rock uit en Remco vd Lazy S voor een biertje. We moeten helaas vanwege de koude wind wel binnen zitten maar het wordt gezellig met sterke verhalen. Heerlijk jarig gevoel dus. Het etentje stellen we uit, dat komt nog wel.




No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...