Thursday, May 23, 2024

Kleine stapjes naar het noorden

 

Er is niet veel wind voorspeld. We gaan door de sluis bij Hartlepool zodra er voor de sluis voldoende water staat. Als we in dieper water komen hijssen we de zeilen. Er lijkt wel wat wind te staan. Wordt wel aan de windse koers maar met zo licht weer is dat prima en ons doel de river Thyne is maar 20 mijl zeilen. Het lijkt eerst nog goed te gaan we gaan af en toe bijna 5 knopen maar als de wind verder afneemt en we steeds mee tij tegen krijgen zetten we dan toch maar de motor bij. De zon is er inmiddels bij gekomen dus prima relaxte tocht zo. En wederom kunnen we ons vertrouwen in de motor opbouwen. Voor de ingang van de Thyne halen we het zeil eraf, melden ons aan bij de VTS op CH12 en mogen gelijk naar binnen. We gaan naar binnen bij de River Quay marina. We worden vriendelijk ontvangen en krijgen een box toegewezen. Daar worden we zelfs met 2 man sterk opgevangen. In de zon genieten van de kuipborrel in het zonnetje. Dit is het echte vakantiegevoel.

In 2015 zijn we hier ook geweest en hebben toen NewCastle niet bezocht dat gaan we vandaag wel doen. De fietsen komen weer tevoorschijn. Vanmorgen heeft het licht geregend maar voor de rest van de dag wordt prima fietsweer voorspeld. Bij de havenmeester nog even navragen voor een kaartje en die adviseert om route 72 te fietsen. In het begin zijn we wat verward, gaan we de goede kant op?, Het lijkt er op dat we meer naar Thynemouth fietsen dan naar NewCastle. Na ook wat onduidelijkheid met de bordjes en paar keer heen en weer fietsen vinden we de juiste route door veel groen en het grootste deel redelijk langs de oever van de Thyne. NewCastle is een grote stad met enorme gebouwen uit de victoriaanse tijd. We voelen ons klein er zo naast.





We genieten van een broodje met koffie aan de kade bij de city marina. Dit is overigens 1 pontoon die te bereiken is via de Millennium bridge die op vaste tijden geopend wordt. Zover kunnen achterhalen 2 keer per dag. We bezoeken de cathedraal en new Castle Castle en lopen langs een paar bijzonder plekken in de stad. Steken via 1 van de bruggen de thyne over om via de Millenium voetgangers/ fietsbrug weer naar de goede kant van de rivier terug over te steken. Als we over-gestoken zijn is het precies de tijd voor opening en een zeilboot ligt daarop te wachten. Best indrukwekkend zo’n gevaarte met tuien welke in zijn totaal kantelt. We zoeken de route 72 terug weer op. De route lijkt nu logischer en korter. We bezoeken de outlet net buiten de haven nog even waar een bijzonder beeld staat welke elk heel uur een bijzonder tafereel toont.




No comments:

Post a Comment

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...