Friday, June 30, 2023

Meer wind op komst

Na zoveel tijd met weinig wind is het niet vreemd dat het dan toch een keer flink gaat waaien. De voorspellingen zijn nog wat onzeker maar dat we ergens verwaaid komen te liggen daar ziet het er wel naar uit. Verder achter de scheren varen we langs om achter de Koster eilanden beschut naar Stromstad te kunnen zeilen. Af en toe tikt het log ruim 7 knopen aan. Zo zijn we er mooi snel. We zoeken een plek die ons gunstig lijkt voor als er meer wind komt morgen. We liggen iig aan hogerwal. Helemaal gunstig is het niet maar binnen ligt het zo voor het weekend al goed vol. Overwegend noren zie je hier liggen en veelal speedboten volgeladen met drank. 

We blijven een dagje liggen want de hoeveelheid wind die wordt voorspeld zien we toch niet zo zitten om verder te gaan. Smorgens valt het nog mee. John is bezig met de afstandsbediening van de stuurautomaat en gaat ook met jerrycan op de fiets Diesel halen. In de middag trekt de wind al goed aan. Thea heeft een plek gevonden dat beschreven als leuk om te bezoeken met stenen uit de ijstijd. Het is 7 km fietsen van Stromstad. We fietsen een stuk langs natuur maar ook een deel langs een heel drukke weg. Als we bij Blomsholm zijn zien we idd wat stenen in een veld dat een boot moet voorstellen. Er is een wandelpad door bos en weide. Bij een boerderij waar vroeger loonwerkers gehuisvest waren kan je koffie en een ijsje bestellen. Daarna ondernemen we de fietstocht terug maar dan tegen de wind in. We liggen pal in de wind en over de beschutting klotst het water flink. Tegen de tijd dat we gaan slapen wordt het wat rustiger anders zouden we nog zeeziek in de haven worden.

Thursday, June 29, 2023

Verder naar het noorden op de motor

 Door het sotenkanaal en de Hamburgsund die echt prachtig is. De rotsen waar we tussen door laveren geven het gevoel dat we door de Gorges in Marokko varen. Diverse kleuren en vormen dan weer rond afgesleten en oranje van kleur dan weer grauw en gehoekt. Begroeid en onbegroeide rotsformatie en de diepgang gaat van 20 meter naar 5 en dan weer naar ruim 30 meter. 



We stoppen in Fjalbacka waar we een plekje zoeken aan een steiger met een moorringboei achter de boot. Deze komt bij ons naast de boot om voldoende te werken. Ook hier zien we stickers met reserveringsnummers erop. We blijven dit heel bijzonder vinden. Als zeiler weet je niet wat de wind met je doet en zeker op zee wil je niet afhankelijk van welke reservering zijn. Tot nu toe lukt het ons om toch steeds weer plek te vinden. We weigeren ook om aan dit soort mallotigheid mee te werken.



In dit gebied zitten heel veel anker mogelijkheden. We krijgen een heel zonnige dag met wederom weinig wind. Onder Grebbestad zoeken we een ankerbaai op die heel beschut ligt. Vannacht gaat het namelijk wel wat waaien. Er vertrekken een aantal boten zodat we echt een goed plekje voor ons anker kunnen uitzoeken. John blaast de Sup en later ook nog de rubberboot. Het is een heerlijk rustige plek. We kunnen heerlijk relaxen.

Tuesday, June 27, 2023

Verder naar het Noorden drijven

We hebben de feestplaats achter ons gelaten en gaan verder naar het noorden. Vandaag is de bestemming Gulholmen “goudkust” een plaatsje op het eiland “Harmano” na geprobeerd te zeilen door buiten de scheren om te varen toch het gehele stuk op de motor gevaren. Gulholmen is het wel waard met mooie vergezichten over de scheren en het is nog steeds prachtig weer. John neemt na de wandeling over de rotsen een duik achter de boot. Het water is nog fris maar koelt goed af.
Nog ff lang genieten van de zon. een beetje brak van afgelopen nacht een rustige plek om bij te komen.

Er is wederom weinig wind voorspeld. Eerst nog heel warm maar eind van de middag zal er regen komen. We kiezen ervoor om dan maar achter de scheren langs te moteren. Prachtige afgesleten rotsen waar we tussendoor varen. Even lijkt het of we toch kunnen zeilen maar na ongeveer 45 minuten drijven en af en toe een duwtje van de wind krijgen gaan we toch weer op de motor verder. Een beetje vaarwind is ook wel weer lekker. We besluiten om te stoppen in Kungsham. Volgens de beschrijving authentiek zweeds plaatsje en de hoofdplaats van de gemeente Sotenas. Hier tegenover ligt de badplaats Smogen. Na een plekje gevonden te hebben gaan we maar eens ontdekken waar we zijn. John en Jan helpen een Noor met aanleggen want die drijfsteigers met een soort van Moorring op het eind blijft een ingewikkeld iets. 




Als we goed en wel terug zijn van het site-seeing begint het eerst zacht maar dan toch echt door te regenen. Het scheelt een jas in temperatuur met toen we aankwamen. Dan maar binnen borrelen en ook avondeten.

 

Sunday, June 25, 2023

Waar is het feestje? daar is het feestje, Waar is het feestje? hier is het feestje

 

Vandaag gaan we naar het zeilmekka van Zweden. Althans zo staat het bekend. Van onze zeiltocht in 2012 herinneren we een leuke plek met weinig reuring. 

We zeilen achter de scheren door waarbij we het laatste stukje door een smal geultje moeten gaan. 




Daar halen we de zeilen er af en gaan op de motor verder. Dat blijkt maar goed ook want het is op 1 plek niet breder dan 3 boten naast elkaar en er ligt er 1 tegen de rots aan geparkeerd. We komen er goed doorheen en zien dan Marstrand voor ons. Behoorlijk druk en met gelukkig hulp op de kant meren we aan met de boeg naar de lage steiger en een mooringlijn op de achterzijde die je moet oppikken vanaf de steiger. Hoe hadden we dat in ons eentje moeten doen? Heel blij met de hulp op de kant vinden we naast elkaar een plekje met uitzicht over de ingang van het fjord en de rotspartijen er tegenover. Er komen steeds meer bootjes binnen en sommige prakken zich er echt tussen. Het past maar voor ons is het behoorlijk wennen.




Als er van alles om ons heen ligt gaan we de benen eens strekken en lopen het eiland een stuk rond. Het is vandaag nog midzomerfeest en mensen zijn flink uitgedost en jongeren zijn uitgelaten. Tijdens het eten in de kuip wordt er op boten rond ons heen de muziek een tandje harder gezet en jongelui proberen hun eigen muziek boven de andere uit te laten horen. Een aantal bootjes zijn bommetje vol met jongelui. Het doet gezellig aan maar alle muziek tegen elkaar in vinden we wel wat veel. Als er wat afhaken en er nog 2 soorten te horen zijn is het wel weer gezellig. Koningendag in Nederland daar kan je het denk ik wel mee vergelijken en zeker als het zo’n mooie zomerse dag is als vandaag. Snachts wordt de muziek nogmaals hard gezet en wordt er aan boord 2 boten verder luid gepraat en gelachen. Rond 4 uur valt het eindelijk stil en kunnen we nog wat slapen. Met midzomer weten de zweden er wel een feestje van te bouwen.

Friday, June 23, 2023

Lekker zeilen naar Gotenburg/ Langerag

 

Gisteravond trok de wind flink aan. In Varberg deden ze ook aan woensdagavond wedstrijd met deze avond maar een stuk of 10 boten. Af en toe in de vlagen stond er 25 knopen wind. Het was een flink spektakel om de boten te zien varen met allen vol tuig.



Vanmorgen zou de wind wat afnemen daarom maar iets later weg. 10 uur gaan de touwen los. Eerst een stukje aan de wind maar na het eerste eiland kunnen we vallen en wordt de koers wat rustiger op de golven. De wind neemt steeds iets verder af. Er blijft genoeg staan zodat we tot aan Langerag kunnen blijven zeilen. Tussen de scheren is het weer wennen en goed kijken waar je naar toe moet. De speedboten raggen om ons heen. Dat hebben we al eens eerder meegemaakt. We letten er maar niet teveel op.




In de marina van Lagerag zoeken we een plekje met een groen bordje als er dan een man van Nederlandse kom af langs komt. Deze verteld dat het morgen Summer-eve is en dat alle Zweden naar de eilanden vertrekken voor een feestje. Winkels gesloten zijn morgen. Dat hebben wij weer. Willen we naar Gotenborg lijkt alles dicht te zijn. Supermarkten zijn wel open.

 

Ballonnen, Slingers en taart

Vandaag is Jan jarig. Thea heeft hun boot versierd. We verblijden ze met koffie en John weet bij de coop een taart te regelen die nog wel bevroren is. Die is voor vanavond. De fietsen halen we tevoorschijn. Na de lunch gaan we kijken of we Gotenborg kunnen vinden. Het is 8 km van de haven af, dat moet te doen zijn. Er is een fietspad, “Touristraket” dat ons in Gotenborg brengt. Vooral aan het eind voor het centrum zit een flinke klim. De stad staat behoorlijk in de steigers. Het grote plein voor de haven Lille Bomme is een grote bouwput. We struinen de stad door. Een groot aantal winkels is hier wel geopend zo ook de terrassen en de ijstent. Jan trakteert op eten in het restaurant bij de haven. Het is supergezellig en we hebben er nog steeds prachtig weer bij. 




Als we terug fietsen via een andere route met veel groen komen we door een park waar het bruist van de mensen en er is een DJ die muziek draait. Verder zit iedereen als familie/ vrienden te picknicken op de velden. Terug op de boot koffie met de inmiddels ontdooide taart.

Wednesday, June 21, 2023

Wandelen naar de Vuurtoren

 

Na een eerste deel zeilen om de ondiepte bij Anholt moet na een uurtje toch de motor worden gestart. We hebben nog dolfijnen gespot bij de richel van de ondiepte. Er zijn wel golven maar met 6 knopen wind pal voor de wind is het alleen maar slingeren geblazen. De shippingline is niet druk en kunnen we zo oversteken. De zon is er wel bij maar het is wat dampig boven het water zodat land pas laat in zicht komt. We moeten bij het binnen varen van Varberg even wachten op uitgaande zeevaart. We varen de oude binnenhaven in om te zien of we daar een geschikte ligplaats kunnen vinden. Er zijn 2 boxen met een groen bordje. Daar kunnen we mooi in. Na het eten besluiten we nog een stuk(je) te gaan lopen. Thea heeft gelezen dat naar de vuurtoren wandelen mooi is. We trakteren ons op een ijsje en lopen dan de boulevard om het fort op. In de verte zien we de vuurtoren. Het is een prachtige avond. Het is gezellig druk overal langs het water. Er zijn vele plekjes waar je kan zwemmen. De watertemperatuur trekt ons op dit moment nog niet. Als we nog 10 minuten van de vuurtoren zijn besluiten we door te lopen. Het laatste stukje is klauteren over grote stenen om bij de vuurtoren te komen maar het lukt ons. Op de terugweg genieten we van een prachtige zonsondergang.




We blijven een dagje in Varberg. Bekijken het centrum met vele winkeltjes. Er is op woensdag markt met vele kraampjes met linnen kleding en groente en fruit. Nog wat proviand in slaan zodat we weer wat dagen vooruit kunnen. Smiddags nog een rondje door het fort. De oude ambachten en het museum zijn pas na 1 juli open.





Tuesday, June 20, 2023

Oversteek Kattegat

 Er is wind lijkt het, of zou het alleen in de baai zijn. We hopen op een lekker zeiltochtje naar Grenaa. Als we de baai uitzeilen zetten we zelfs even een rif in het grootzeil. Dit belooft een prima zeiltocht te gaan worden. We zeilen eerst richting het eiland Hjelm om dan omhoog te kruizen naar het noorden. Er staan meer golven dan dat er wind is. Het rif halen we weer uit het grootzeil maar het blijft wat raar zeilen op de onrustige golven. Als we dichter naar de wal zeilen valt eerst de wind helemaal weg om dan harder terug te komen. We kiezen ervoor om toch verder naar buiten te kruizen. Hopen daar op minder golven. We zetten toch weer een rif in het zeil en dan komt eindelijk Grenaa in zicht. De wind lijkt wat af te nemen maar dan komt er toch weer een vlaag en zijn we blij met rif in het grootzeil. We zoeken na op wat hobbelig water de zeilen opgeruimd te hebben een plekje aan de steiger. Het is nog niet heel erg druk in de haven. De haven ziet er erg verlaten uit. Er staan vakantiehuisjes maar er is niet veel te beleven. John trakteert zich op een belgische wafel met vanille ijs. We waren het eigenlijk vergeten maar het is vandaag vaderdag.



Vandaag is het plan om naar het vakantie eiland Anholt te zeilen. Vanmiddag wordt er weer voorspeld dat de wind volledig weg zal vallen. De zeiltocht verloopt heerlijk met het zonnetje erbij zijn we rond de middag al op het eiland. We leggen aan met een mooring aan de achterzijde. 2e keer gaat het ringsteken wel goed met de achterlijn. Blij zijn we met de medezeilers die ons op de steiger opvangen want met hele lage steigers en geen klampen maar ringen is het een uitdaging om je boot voor zonder schade aan te leggen. Wie bedenkt dit toch.... en dan komen wij aan met niet al te veel wind, wel dwars op het aanleggen. We gaan een strandwandeling maken. Zien allerlei zeeleven wat is aangespoeld op het strand. Als we goed en wel aan boord zijn begint het te regenen. BBQ-en doen we dus maar niet vanavond.

Morgen willen we de volgende etappe over het kattegat doen naar Varberg.

Monday, June 19, 2023

wind en geen wind en wind uit alle richtingen

We staan op met een grijze lucht en vertrekken in onze zeilpakken omdat het ook is gaan regenen. De wind komt en gaat en even wordt de genaker nog gezet om een knoop extra te zeilen maar onder het eiland Samso is het echt gedaan met de wind. We bergen de zeilen en doen het laatste stuk dan ook maar op de motor. Het is een tochtje van zeilen en moteren geworden. Het is niet heel druk in de haven. Er zijn aan de oostzijde plekken waarop staat dat deze bestemd zijn voor online reserveren. Er staat op de bordjes dat we er tot 17 juni wel kunnen liggen. John manouvreert de boot in een box waar achter niet heel veel ruimte zit tot de volgende boot. Zo zonder wind gaat dat prima. We lopen een rondje door het plaatsje Ballen en hebben besloten om morgen op het eiland te blijven.

De volgende ochtend is het een heel gedoe met boten in de boxen achter ons die wegvaren. Het gaat allemaal maar net. Dit ligt niet echt relaxed en zeker als we nog niet weten wat er vandaag weer binnen gaat komen. We besluiten om aan de overzijde te gaan liggen langszij de steiger en ook nog aan hoger wal. Dit geeft het gevoel dat we er veiliger liggen.
De fietsen worden tevoorschijn gehaald. Na de lunch gaan we onderweg. We fietsen schuin over het eiland via Tranebjerg . Er zitten af en toe beste klimmen in. We besluiten om naar de westkust Saelvig te fietsen waar de ferry ook naar Jylland vertrekt. Daar trakteren we ons op een drankje op een terras. Denemarken is wel erg duur. Voor een frisdrankje betaal je bijna 5 euro en voor een biertje bijna een tientje. We fietsen terug door over te steken naar Besser aan de oostkust en dan weer terug naar Ballen. Onderweg staan overal stalletjes met aardbeien en aardappels of huisraad wat men graag kwijt wil. Bij Ballen is er ook een prima strand maar dat vinden we nog iets te fris. Het zeewater is 17 graden.

Van een vorige tocht door Denemarken weten we dat Ebeltoft een leuke plek is. Omdat er geen wind wordt voorspeld besluiten we daar heen te varen. Dit wordt geheel een motortochtje maar als we het plaatsje doorlopen is dit het dubbel en dwars waard. De 3 mast Bark Jylland ligt in de museum haven waar we een plekje langs de kade vinden. In het plaatsje zelf zijn vakwerkhuisjes en er is een klein openluchtmuseum met oude huisjes waar je gratis in mag en waar je de oude ambacht van het verven van wol en stoffen kan bekijken. Er is ook een herlichkeit festival oid. Waar van allerlei activiteiten zijn voor zowel kinderen als volwassen. De drankjes zijn ook hier weer duur en in een plastic bekertje. We doen dus maar een drankje in onze eigen kuip. Er wordt nog even diesel getankt door de mannen en enig proviand ingeslagen. Morgen gaan we nog wat noordelijker is het plan.





Friday, June 16, 2023

Naar het Noorden, Denemarken in

Bij de sluis moesten we ongeveer 3 kwartier wachten dat we mee mochten met een zeeschip. Op de motor naar Laboe. We zoeken een plekje om te overnachten met de kont naar de steiger zodat we lekker uit de wind kunnen zitten in het zonnetje. De wind blijft wat fris. We strekken de benen nog even langs de boulevard.

Smorgens eerst even broodjes halen bij de havenmeester. Vervolgens naar Denemarken. De Kielerbocht nog even uit aan de wind maar dan kunnen we ruimer varen om naar Sonderborg te gaan. We zeilen nog net door een stukje oefengebied. Er komt een marineschip op ons aanvaren maar die houdt stil voor het einde van het gebied. We worden ook niet opgeroepen op kanaal 16. Als we nog ruimer kunnen varen kan de korte broek aan. 


Wat een prachtig weer is het. In Sonderborg ligt de haven flink vol maar we vinden een plekje waar we inpassen. De palen staan in Deense havens altijd erg dicht bij elkaar. Verse groente en brood raakt al aardig op we gaan op pad naar de supermarkt. We moeten even zoeken waar deze ook alweer zat maar als het gelukt is slaan we wat proviand in. We hebben prachtig uitzicht over het water vanuit de kuip. 


Christiaan X-klapbrug vanuit Sonderborg de Als Sund op.


Door de Als Sund naar Dyvig op de fok, het mooiste ankerplekje volgens de "pilot" maar net als in 2014 vinden we het prachtig maar of het het mooiste is.... 
Het anker pakt niet, we besluiten na een paar pogingen om in een box te gaan liggen in het haventje. In de kuip staat de wind flink door. We drinken een drankje in de zon uit de wind aan een picnic tafel op de kant. De baai geeft mooi uitzicht. Na het eten nog even een rondje lopen. We zien bruinvisjes in de baai zwemmen. De wind is iets gaan liggen.



Er wordt weinig wind voorspeld, dus of naar Aro of toch door naar Middelfart/ Fredericia? We kunnen als we de Als Sund uit zijn toch zeilen. Wel weer kruizen maar met deze hoeveelheid wind is dat geen straf. De temperatuur is ook prima. Langs Arosund en Aro moeten we even motoren omdat de wind wegvalt maar daarna kunnen de zeilen er weer op en kruizen we richting Middelfart. We besluiten om in Frederica te gaan liggen. De marina is waardeloos, onder de rook van een industriegebied,  maar in de stad kan je prima liggen. Af en toe rolt er wel een swell naar binnen. De vlonder met terras vraagt wel obers met zeebenen. Als we nog een rondje lopen na het eten verrast de stad ons. Deze is best groot en veelzijdig. Terug lopen we langs een mooi pad met eronder het strand. Bij de haven is er ook nog een soort van moesttuin/ stadstuin aangelegd. Morgen willen we door naar Samso.

Sunday, June 11, 2023

Muts, Handschoenen en 3 lagen kleding

 

We hebben de knoop doorgehakt. We gooien om 11 uur los en gaan met het tij mee om de “stortemelk” een stuk aan de wind om dan richting de noordzijde van Terschelling te sturen. De zon is erbij gekomen wat het aangenamer maakt maar wel zorgen dat je uit de wind blijft want die is fris.

Helaas draait de wind steeds meer noordoost dus we moeten aan de wind blijven waarbij we eerst nog vrezen voor een kruisrak. Boven Schiermonnikoog blijkt het wel bezeild maar wel hoog aan de wind. Er wordt nog heel even gedacht om uit te wijken naar Borkum omdat ondanks 3 lagen kleding muts en handschoenen het best koud blijft aanvoelen en dan moet de zon nog onder gaan. Echter als we afhaken dan liggen we vast in Borkum want na vandaag gaat de wind alleen maar vanuit het oosten waaien. Koken zie ik zo aan de wind met draaiingen en soms flinke vlagen niet zo zitten. Ook hebben we beide niet zoveel trek. We besluiten broodjes te eten met warme thee erbij.

Als de zon weg is lijkt de kou iets af te nemen, de bewolking is ook wat toegenomen. Smorgens als de zon opkomt voelt het weer veel kouder aan. Nog maar een kop hete thee om warm te worden. Bij de oversteek van de Weser valt de wind weg en starten we de motor. Tot aan de monding van de Elbe motorzeilen we. Ruime wind met het zonnetje erbij zeilen we de Elbe op naar Cuxhaven. Een heerlijk relaxt laatste stukje met warme koffie en ontbijt het laatste stukje van deze super koude nachtelijke tocht. Rond 13:00 uur leggen we vast aan de steiger. Moe maar toch blij dat we doorgezet hebben gisteravond.

De korte broek kan aan. De zomer is gekomen.

We hebben heerlijk geslapen en staan op met de zon er al flink bij. De temperatuur is een stuk aangenamer doordat de wind meer oost is. De korte broek kan wederom aan, heerlijk. We doen een paar boodschappen en gaan dan met het tij mee naar Brunsbuttel. We kunnen de helft zeilen tot de wind wegvalt. Laatste stuk op de motor. We kunnen gelijk de sluis in maar moeten daar dan wel een uur wachten tot alle mede watersporters ook de sluis zijn binnen gekomen. Na de sluis gaan we direct de haven van Brunsbuttel in waar uiteraard kleine bootjes los van elkaar aan de steiger liggen. We meren af langs de enige vergelijkbare boot die er ligt samen met de Ixion. Na het eten trekt de wind steeds meer aan waardoor het wat hobbelig ligt. Er zijn niet veel zeeschepen die door het kanaal gaan. We genieten van de grote zeeschepen die zo dicht langs glijden. We zien de pilots serieus kijken om de sluis in de manouvreren. Je verveelt je niet snel in Brunsbuttel. Morgen gaan we richting Rendsburg op zo’n tweederde van het kanaal.

Op de motor flink tegen de wind in maar met de zon er flink bij op weg naar Rendsburg. Tot onze verassing hangt de Pont weer onder de brug


We gaan bij " Laguna Snitzel"  eten na een tochtje op de motor en om te vieren dat we morgen al op de oostzee arriveren na een week vakantie.

Het blijft bijzonder om de grote jongens zo langs je heen te zien schuiven op het NOK.
Heel druk is het niet met zeeschepen en als we bij Holtenau aankomen dan kunnen we na een half uur wachten mee met een zeeschip.


Thursday, June 8, 2023

Gribfiles, Navtex en marifoonweerberichten

 

Bij het inpakken van de boot gaan de muts en handschoenen mee. Die hebben we toch niet nodig maar het is nog zo koud als we de afgelopen weken hebben gezeild dat we ze voor de zekerheid meenemen.

We gaan onderweg naar Stavoren met een lekker windje en vallen met ons neus in de boter. Er is feest in de haven met een liveband. We krijgen daarom wel een bijzonder plekje aan de langs steiger bij de kraan. De meeste vaste ligplaatshouders zijn in de haven dit weekend. Vanuit de kuip genieten we van de muziek die niet tot heel laat in de avond door gaat.

De volgende stop is in Medemblik. Achter de kreupel in de zon uit de wind voor anker is het goed te doen. De wind is nog steeds erg koud en komt uit noordelijke richting. Eind van de middag haken Jan en Thea met de Ixion aan.

We bespreken de plannen, wat gaan we doen? Via Den Oever naar Texel en wachten op een weergaatje naar Cuxhaven of al naar Makkum en dan via Harlingen naar Vlieland. We denken eerst maar naar Texel, het weer lijkt nog wat onzeker.

De volgende ochtend; toch maar naar Makkum aan de wind en dan zien dat we volgende ochtend door de sluis komen. Het lijkt erop dat we woensdag naar Cuxhaven kunnen en dan ziet het er vervolgens ruim een week naar uit dat we niet richting het oosten komen vanwege voorspelling oostenwind. Het is nu maandag dus dan dinsdag door naar Vlieland en daar bepalen wat we gaan doen.

Vanaf Vlieland kunnen we rond 11 uur weg met het tij naar buiten. Nog een keer kijken naar de gribfiles en de weerberichten. Ze spreken elkaar een beetje tegen qua wind hoeveelheid maar allen voorspellen Noorderwind. Wordt een koud nachtje maar zou bezeild moeten zijn. We gaan ervoor...

Friday, June 2, 2023

Quiddity bijna klaar

Afgelopen winter zijn de nodige klussen geklaard op de wal. Vanaf april drijft de boot weer en zijn er al korte zeil trips gemaakt op het IJsselmeer. Het weer is nog wat onstabiel en de wind uit het noorden blijft koud. Wel hebben we al veel van de zon mogen genieten.

De afgelopen weekenden hebben we proviand en bootraad aan boord gebracht. We zijn er bijna klaar voor om weer even offline te gaan.

Nog wel een klusje in de mast die nu ook afgerond is. 1 beugeltje van de Lazy Jacks aan de zaling bleek los te zitten die is weer vast gezet met een popnagel. En ook zijn de lijntjes vernieuwd die toch op sommige plekken ver door waren. Het zit er nu weer netjes bij en helpt ons tijdens reven of het zeil opruimen na een zeiltocht.


We gaan proberen om van onze belevenissen weer een leuk verslag te maken zowel voor ons zelf als degene die ons volgen.



De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...