Sunday, August 4, 2024

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren

* 1880 mijl gevaren

* 404 Liter Diesel getankt

* 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wales(engeland) naar Cornwal(engeland)

* 47 verschillende ligplaatsen

*  7 plekken waar we hebben geankerd of waar we een mooring hebben opgepakt

* 37 sluizen ( waarvan 29 in het caledonisch kanaal)

* 3 maal de RNLI bij de boot gehad ( motorpech, ons binnen gesleept naar Whitby; om een kayakker die onderkoeld was van ons over te nemen op loch ness(watertemperatuur 11 graden); op Loch Aline omdat onze AIS aan de mooring een panpan uit had gezonden???)

* koudste nacht onder de 4 graden (nachtvorst) koudste dagtemperatuur 8 graden.

* Engeland-Schotland-Noord Ierland-Ierland-Engeland(Wales)-Engeland (Cornwal)-Frankrijk-Belgie.

* Diverse vogels gezien; de alk, papagaaiduikers, zeekoeten, Jan van Genten, Zeearenden.

* Zeehonden, Dolfijnen en Bruinvissen gespot.







Sneller dan gepland terug naar de eigen ligplaats

Helaas is er ook weer een ochtend met alleen maar regen. We blijven daarom nog maar een dagje liggen. Te laat om nog de westerschelde op te gaan naar Hansweert om eventueel Zeeland in te duiken. Hebben we daar ook echt zin in. Gisteravond is er een boot naast ons komen liggen met 5 kinderen aan boord  die alleen maar met elkaar in discussie waren. Het is uiteraard hoogseizoen nu. Ankeren lukt niet omdat we nog steeds laadproblemen hebben. John heeft ook besloten dit in onze eigen haven te willen oplossen zodat hij ook het juiste gereedschap thuis kan ophalen. 


We bekijken de weerberichten en de stroming. Als we met daglicht weggaan kunnen met stroom mee de westerschelde af door de geul vlak voor het strand van Vlissingen. Dat scheelt heel wat mijlen en geeft ons ook mooi een duw naar het noorden voor de stroom tegen gaat staan. Het was 2 dagen geleden wel "Neap" maar dan staat er bij de Westerschelde en voor de Maasgeul nog steeds flink wat stroming die je liefst niet tegen hebt. De wind is weinig, het wordt dan ook motorzeilen. Dit lukt uiteindelijk tot de maasgeul. Het is ook flink mistig. We zijn blij dat de AIS het blijft doen en we alle grote schepen in ieder geval vroegtijdig zien aankomen. Bij de Maasgeul kunnen we gelijk doorvaren. Er zijn voor ons net 3 schepen naar binnen gelopen en die naar buitenkomt gaat achter ons langs. Helaas valt Na de oversteek van de Maasgeul eerst de wind helemaal weg om met maar 7 knopen pal tegen terug te komen. We varen op de motor met de zeilen opgeborgen naar Ijmuiden. Als we een ligplaats met een groen bordje er op hebben ingenomen spoelen we ons eerst even af achter op de boot. Het is weer drukkend warm geworden. De marina van Ijmuiden verloederd snel. Heel veel vingersteigers ontbreken en eigenlijk zijn de steigers die er wel zitten voor onze lengte boot veel te kort. De marina is dan ook niet druk bezocht. Dit zien we al jaren. Jammer want met het strand voor de deur zou het best een leuke stop over kunnen zijn.

De volgende dag gaan we het noordzeekanaal op. De sluis kunnen we snel invaren met nog een 5 tal boten, Ook hier is het niet druk. Op het kanaal staat de wind uit de juiste richting maar met 5 knopen zal het niet veel voortgang geven. Dit wordt dan ook op de motor. Als we bij Amsterdam komen blijkt de gayparade aanstaande te zijn. Allerlei versierde bakken worden voortgeduwd. De geluidsinstallaties schallen flink allerlei soorten muziek. Een gezellige boel zeker met deze zomerse temperaturen. Inmiddels komen er wel steeds meer wolken. Voor vanavond worden er fikse buien voorspeld. Hopenlijk verstoord dit niet het feestje. 

Wij hebben er baat bij dat iedereen in Amsterdam wil blijven we kunnen gelijk de oranjesluis invaren ondanks dat er maar 1 kolk in bedrijf is. In de andere zijn werkzaamheden gaande. Wel even wachten voor de Schellingwoudebrug en dan kunnen de zeilen weer omhoog. Eerst met de genaker erbij, dan draait de wind teveel zodat deze er weer af moet. De boom in het voorzeil om spoedig bij de ingang van Lelystad-haven aan te komen. Alleen op het grootzeil varen we achter de dijk om daar af te tuigen. De wind trekt flink aan tot 5 bft en dan lager wal maakt het invaren van de houtribsluis lastig. Er is ook weer een vrachtschip wat voor ons is ingevaren die, ondanks dat de regel is schroef stil in de sluis, De schroef af en toe flink aan zet omdat de boot niet is vastgemaakt in de sluis. We moeten dan ook uitkijken dat we niet tegen de wand worden weggezet. Achter ons is ook nog een andere zeiler veel te dicht achter ons komen liggen. Waarom vindt ik die sluis toch ook alweer zo erg??? tja, we komen er zonder schade doorheen. We zijn weer terug in onze thuishaven. 

Het rondje Engeland hebben we met enige hobbels afgemaakt. Het weer was net als in heel noord en west europa tot zeker half juli niet echt zomers te noemen. In Schotland hebben we het ronduit koud gehad met zelfs nachtvorst en hagel. De natuur en de plekken waar we zijn geweest waren prachtig. 

Friday, August 2, 2024

Terug naar Nederland

Het wordt warm zomer weer met wel weer heel weinig wind en ook nog eens pal tegen. We vertrekken na ontbijt op weg naar Nieuwpoort. Dit is maar 15 mijl en dat redden we zo prima met de stroom mee. We kunnen vandaag wel alles zeilen

Met de lunch liggen we dan ook al op een plekje in de haven. We halen de fietsen te voorschijn om een ijsje te halen bij oma's ijssalon. Daarna fietsen we nog een stuk langs de ijzer om bij een plas op een bankje in de schaduw te kijken naar de jeugd die zeilles krijgt in allerlei bootjes, optimisten, 420 etc.

Morgen willen we een dagje blijven liggen om te fietsen en naar het strand te gaan. Er wordt de komende dagen weinig wind voorspeld maar wel pal tegen en we hebben nog steeds geen haast.
Als we smorgens ontbijten en nog even naar het weerbericht kijken zien we dat morgen toch wel onweer op de voorspelling staat en we vinden het nu al erg warm. We besluiten om toch maar de zee op te gaan. aan de ene kant voor verkoeling en om alvast een stukje richting Nederland te varen. Dan zien we daar wel weer verder. Even langs de havenmeester om ons af te melden. We krijgen onze betaalde 2e nacht terug. Dan gaan we op weg. 



Tot Oostende op de motor. Dan komt er onverwacht toch wat wind. Zeebrugge is nagenoeg bezeild. Wel beginnen we al wat stroom tegen te krijgen. We zeilen heerlijk met een windje 11 knopen relaxed naar Zeebrugge. Voor de ingang de zeilen weg en dan naar binnen. Port Control reageert niet. We zien de lichten op groen staan dus naar binnen. Bij de marina hebben ze nieuwe steigers en een extra kom gemaakt. Er ruimte zat. We doen nog een drankje in de kuip. 

En dan gaan we toch al terug naar Nederland, wel 13 mijl naar Breskens. Mooi voor het geval de onweer toch echt overkomt in de middag. Na ontbijt gooien we los. Nu krijgen we netjes toestemming van Port Control om uit te varen. We kruizen tot de ruimte tussen de dijk en de geul te smal wordt. Met de stroom mee is het een prima tochtje. In de marina is het heel rustig. Na de lunch gaan we nog even naar de supermarkt voor noodzakelijk proviand. Nog geen idee wat we verder gaan doen.

De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...