Thursday, August 4, 2022

Feitjes op een rijtje

Weinig regen en veel zon heeft deze vakantie ons gebracht. Heel wisselende hoeveelheden wind uit alle richtingen. Omdat er geen plan was en er elke ochtend of soms de avond ervoor bedacht werd waar we ons heen zouden laten waaien is de vakantie extra relaxed geweest.

Een aantal feitjes die we altijd leuk vinden om te noteren na terugkomst.

- Aantal mijlen gevaren 792

- Aantal Motor uren 65

- Aantal keren sluis gepasseerd 13 waarvan 4 keer om in de haven van Eastbourne te komen

- 2 nachten aan een Mooring overnacht in Newton Creek, The Solent

- 19 plaatsen bezocht

- 3 landen, Belgie, Engeland en Frankrijk

Duurste haven was Eastbourne waar we 54 pond per nacht moesten afrekenen. Over het geheel deed Engeland als dure havens zijn naam weer eer aan. Overal was er een minimale verdubbeling t.o.v. 3 jaar geleden dat we daar zijn geweest. Dit niet omdat we een metertje meer hebben, maar omdat per meter deze verdubbeling er al in zit.

Inklaren en uitklaren moesten we in Engeland. Achteraf was bellen en daarna formulieren regelen de meest efficiente volgorde. 

Reserveren lijkt het motto. Hier hebben we niet aan mee gedaan. We zijn niet met een Caravan onderweg. Soms zit de wind en het tij mee en soms ook niet. Met een Zeilboot kan je niet exact plannen waar en wanneer je aankomt. 


Voor dit jaar zit het verslag er weer op. We gaan nog genieten van een mooi najaar.

Volgend jaar gaan we jullie weer mee nemen op onze zeilavonturen.

    

Wednesday, August 3, 2022

Naar de eigen ligplaats

We zijn een dagje in Muiderzand gebleven. Het waait en regent de hele dag. Niet zo gezellig om dan het noordzeekanaal door te varen. Als in de middag het wat droger lijkt gaan we ons melden bij het havenkantoor en lopen richting de haveningang. Er ligt een groot cruiseschip en er zijn slepers druk met het in helpen varen van zeeschepen. Het is een en al bedrijvigheid. Na de zoveelste drizzel bui die we een beetje achter muren proberen te ontlopen gaan we terug naar boot. S'avonds trakteren we ons op uit eten bij de chinees. Een beetje als afsluiter van onze vakantie.

Als we op staan is het grijs er is in de ochtend nog regen voorspeld maar met minder wind. We trekken de zeilpakken maar aan. Als we voor de sluis dobberen breekt de zon door en is het al snel te warm voor de zeilpakken. Even is er onduidelijkheid of we mee de kleine sluis in mogen. De zeilboot voor ons roept de sluiswachter op en die bevestigd dat we mee mogen. Op de heen weg was de kleine sluis nog gestremd.

Op het Noordzeekanaal is het flink druk. Achter ons oplopende zeeschepen en voor ons uitgaande zeeschepen. Nog een aantal binnenvaarders die achteruit de havens uitkomen en draaien om hun weg te vervolgen. Bij de Oranje sluizen kunnen we met de eerstvolgende opening gelijk mee. Nu staan er stewards op de wal die ervoor zorgen dat de kleinste bootjes niet gelijk aan de muur vast maken. Wij vinden nog een plekje aan de muur. Zo dit keer niemand die ons zomaar los gooit zonder dat we er erg in hebben. Door de schellingwouderbrug en dan kunnen we weer zeilen. Er is wind uit het noorden voorspeld.

Helaas de wind staat pal tegen, niks geen wind noord. Deze zit meer naar het oosten. We doen een poging om binnen de geul te zeilen maar al snel is dit veel te hoog en komen we buiten de geul weer midden in het fonteinkruid. We halen voorzeil weg en starten de moter. Hier gaan we niet aan beginnen. Wat een zonde. Half het Markermeer is niet meer te bevaren. Bij het begin van Flevoland lijkt Lelystad bezeild en zetten we het voorzeil weer bij motor uit. We moeten voor Lelystad haven nog 2 keer een klapje maken verder ondanks weinig wind die steeds draait toch lekker gezeild.

De Houtribsluizen als laatste door samen met een Beroepsvaarder. En natuurlijk laat deze zijn schroef weer heerlijk aan staan. We zijn verder alleen dus hebben ook zover mogelijk achterin vastgemaakt. Als de brug voor ons draait en het vrachtschip vol gas is vertrokken doen wij heel rustig aan. Het lijkt wel een wildwaterbaan.
Dus als je een keer wat langer voor de open brug staat weet dan dat er zeilboten wachten om schade aan hun dierbare bezit proberen te voorkomen met dank aan de onbeholpen haastige beroepsvaart.

We sturen de boot in onze vaste ligplaats en denken terug aan een hele relaxte vakantie die onverwacht ons toch naar Engeland heeft gebracht.



De statistieken van deze reis

* Route tegen de klok in gevaren * 1880 mijl gevaren * 404 Liter Diesel getankt * 2 nachtelijke overtochten: nederland--> Engeland en Wal...